Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2013 18:25 - За старите и новите лица
Автор: lion1234 Категория: Други   
Прочетен: 4283 Коментари: 8 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЗА СТАРИТЕ И НОВИТЕ ЛИЦА

 

Да си дойдем на думата: олигархията взема нещата в свои ръце

 

 

Нови лица, нови лица! - вече почти месец екзалтирано крещи Улицата. Искате нови лица - готово: вчера Б. Борисов сподели за някакъв проект на банкера Цв. Василев и водещия на ТВ7 Н. Бареков/ впрочем още в началото на новосформирания 42-ри парламент експремиера загатна за този проект, когато с неприкрита ирония поздрави шефа на КТБ за начинанието му/. Не остана назад и конкуренцията: тези дни сайтът ,,Всеки ден’‘/ собственост на демонизирания Пеевски и шефа му Цв. Василев/ ни информира за един друг проект - на банкерката Цветелина Бориславова и собственика на в-к ,,Капитал’‘ Иво Прокопиев.

 

Наесен - с песен

 

 

От изявлението на г-н Борисов, както и от материала на ,,Всеки ден’‘ узнаваме, че и двата проекта щели да стартират през есента. Инфрмацията за проекта ,,Василев’‘ е твърде оскъдна: щял да бъде десен проект/ намесено бе и името на Ив. Костов?!/ под формата на нова партия с активното участие на г-н Бареков/ може би тъкмо по тази причина бяха организирани и подвижните студия ,,наживо’‘ на ТВ7 из цялата страна/.

По-подробна информация за проекта ,,Бориславова’‘ ни предоставя ,,Всеки ден’‘: от сайта научаваме, че новата партия щяла да се казва ,,Република’‘, която щяла да бъде финансирана лично от банкерката. Силното медийно присъствие на партията пък щяло да бъде грижа на г-н Иво Прокопиев. Идейно-политическата платформа на новата формация щяла да бъде изготвена от мозъчния тръст на кръга ,,Капитал’‘. Новата партия щяла да обедини остатъците от ГЕРБ, от десните формации, както и Зелените. За бъдещ премиер на страната била готвена еврокомисарката Кристалина Георгиева.

 

Американизиране вместо италианизиране? Връщане на двуполюсния модел?

 

 

Няма как да не свържа името на бъдещата партия ,,Република’‘ с Републиканската партия в СAЩ. Доколкото пък банкерът Цветанов ,,играе’‘ с лявата БСП и центриската ДПС, неговият проект, с всичките му условности, идейно се доближава до щатската Демократическа партия. Иначе казано, налице е една възможност за ,,американизиране’‘ на политическия ни живот, за сметка на ,,италианизирането’‘ му, т.е. на въвличането ни в една непрестанна спирала от перманентни избори.

И тук изниква резонният въпрос: завръща ли се двуполюсният модел?/ а може би той въобще не ни е напускал, за да се завръща/ Да, двуполюсният модел се завръща, но не политическият/ макар и формално представен чрез двата проекта по-горе/, а по-скоро олигархичният, доколкото зад бъдещите две партии стоят двата олигархични кръга, които условно бих нарекъл ,,Корпорацията’‘/ кръгът на банкера Цв. Василев/ и ,,Капиталът’‘/ кръгът на банкерката Цв. Бориславова/

В подкрепа на ,,снемането’‘ на политическото, за сметка на олигархичното бих напомнил факта, че дилемата ,,ляво-дясно’‘ в родното ни политическо битие отдавна е размита. Нужно ли е да напомням, че подкрепяният от БСП и ДПС настоящ премиер е десен по убеждения, а в изготвянето на икономическата му програма активно участие взема десният Йордан Цонев от ДПС? Да вземем и друго: пречеше ли на ,,Корпорацията’‘ преди да завие ,,наляво’‘ да работи прекрасно с десния Б. Борисов? При анонса за т.нар. ,,реформаторски’‘ блок новоизбраният лидер на ДСБ г-н Радан Кънев нееднократно избягваше да го назовава ,,десен’‘, дори поправи някои и от съучредителите, които се опитаха да го именуват като ,,десен’‘. Това случайно ли е? Не, разбира се. Г-н Кънев напълно ясно съзнава, че на дневен ред у нас е не дилемата ,,ляво-дясно’‘, а онова, което съпартиецът му Петър Москов декларира едно към едно като ключова цел на въпросния ,,реформаторски’‘ блок - демафиотизирането на управлението по принцип. Преведено на прост език, и Кънев, и Москов ни казват в прав текст: не е толкова важно дали управлението е ляво или дясно - по-важното е зад не го да не стоят мафиоти и олигарси.

 

Кой ще надделее - Корпорацията или Капиталът?

 

 

Без съмнение, февруарските протести, съзнателно или не, качиха на власт Корпорацията. Доколкото тя се издъни чрез поредица от непростими гафове, настоящите протести са на път да качат, съзнателно или не, на власт Капитала. Това, пророкуват анализаторите, ще се случи наесен или най-късно догодина през пролетта. Така, че ще имаме нова партия, ново правителство, нов премиер, нови лица. Въпросът на въпросите обаче е: ще имаме ли нов тип демафиотизирано, по думите на Москов, управление, при положение, че новото правителство ще бъде правителство, чийто реален собственик е Капиталът?

 

Нови лица или нов тип управление? Заблудата на протестиращите.

 

 

Новите лица са без никакъв опит в управлението на държавата и волю-неволю ще се опрат на опита на старите лица. Трябва да си абсолютен политически наивник, за да допуснеш, че новоназначените министри в един бъдещ кабинет ще могат да стартират успешно дейността си ,,начисто’‘, игнорирайки изцяло опита на старите си колеги. Следователно ако не притискаш чрез контрол старите лица да работят по-новому, т.е. отвъд корупцията, задкулисните договорки, шуробаджанащината, то новите лица дори да бъдат чисти и неопетнени, много бързо ще нагазят в калта и нечистотиите на старите си колеги. И отново и отново всяко поредно ново правителство ще бъде под знака на корупцията, задкулисните договорки и шуробаджанащината.

И тъкмо тук е най-голямата заблуда на протестиращите: те считат, че като се бутне правителството и нещата ще си дойдат на мястото. Не, няма как да стане, защото и бъдещото правителство на Капитала ще бъде олигархично, и то ще бъде марионетно, и там ще има кадруване и задкулисни договорки между гербери, сини, тъмно-сини и зелени. Ще се повтори поговорката: преоблякъл се Илия - пак в тия. Силата на протестите/ и на февруарските, и на юнските/ е в това, че стреснаха политическата класа, че с активния си граждански контрол и нулевата си толерантност към задкулисието, корупцията, шуробаджанащината и некомпетентността заставиха политиците да се съобразяват с исканията им, да чуят и техния глас и да престанат да си правят илюзии, че ще могат да отписват гражданите от дневния ред на обществото, както преди.

 

 

  
Демафиотизирането ще бъде труден и продължителен процес: той няма да се случи чрез избирателни, непоследователни и кампанийни протести. Той ще се случи едва когато активният контрол и нулевата толерантност към задкулисието, корупцията и шуробаджанащината от страна на цялото гражданско общество се превърне на практика в традиция, в неотменна норма, по примера на западноевропейците. Едва тогава, и само тогава, ще изстинат и мераците на олигархията към властта, защото в такава една среда, те просто няма да имат никакъв шанс.    


Тагове:   нови лица,   стари лица,


Гласувай:
3
11. mt46 - Поздрав!
08.07.2013 17:32
Трябва да се изчака половин-една минута, за да се появят аватара ти и полето за коментари...
цитирай
2. lion1234 - Жива мъка е сърфирането из сайта!
08.07.2013 17:48
Не знам каква е причината, но направо се измъчих, докато посетя някои от съблогърите си. Дано час по-скоро нещата да се нормализират.
Поздрави и на теб!
цитирай
3. mt46 - Мутрите
08.07.2013 21:28
няма да се дадат лесно... Липсва ефективна, неподкупна, независима съдебна система...
цитирай
4. lion1234 - Да, така е...
09.07.2013 06:48
Наистина ни липсва един неподкупен Фалконе!
цитирай
5. jelezov - Най-дълбока заблуда е твърдени...
25.02.2014 20:19
Най-дълбока заблуда е твърдението, че в Западна Европа и САЩ на власт не е олигархията.
цитирай
6. net - :)
22.05.2014 11:23
Защо се заблуждаваме за Демокрацията и за това, че тя е волеизявление на народа. Няма такова нещо. Тук е валидно правилото на звъненето-колко повече монети звънят, толкова повече гласове валят.
За мен-няма демокрация, защото в момента не ме управляват тези, за които съм гласувала. Този изборен закон, във вида си не дава дори представителна извадка, каквато дават т.н. Социологически проучвания.
Дали ще има толкова много мераклии за създаване на партии и коалиции, ако се премахнат субсидиите за партиите и коалициите,/защото това са пари излизащи от джоба на всеки данъкоплатец-разбирай точно това-Данъкоплатец, а няма статистика какъв е процента на плащащите данъци и май се получава, че всеки плащаш данъци издържа по един партиец/
И нали всеки, докопал се до заветното място на "светците" носи папка с нов закон. "За Кон" , не "За Човек". Ако разпоредбите бяха в полза на народа нямаше да има недоволни и толкова често да се сменят лицата /или задниците, които седят на тези места/
Хайде да спирам, че много се разлютих, защото ми е болна тема законодателството и законодателите. Е, опитвам се да гледам откъм смешната страна на политикантите.
И се усмихвам и да казвам "Добър ден" и "приятна работа" на всички, които заслужават.
цитирай
7. lion1234 - Е, разбира се,
12.09.2014 04:13
че големите пари диктуват нещата и там. Въпросът е, че нетърпимостта на западното общество към задкулисието, корупцията и мафията са много по-силно и трайно изразени, отколкото у нас: да си спомним на времето аферата ,,Уотъргейт'', неотдавнашната афера ,,Мадок'', успешната борба на Щатите и Италия, напр., с мафия и пр.
цитирай
8. lion1234 - Не съм юрист...
12.09.2014 04:32
и не смея да коментирам темата ,,изборно законодателство''. Напълно съм съгласен с Вас обаче по въпроса за твърде щедрите у нас партийни субсидии, в сравнение с тези на Запад. Има мнения, че абсолютното им премахване би довело до незаконното, задкулисно субсидиране на партиите от олигарсите, но ако не цялостното им премахване, то драстичното им орязване е крайно необходимо.
Колкото до демокрацията, Чърчил на времето си е казал тежката дума. Само че, не мисля за невъзможно измислянето на нещо по-добро от нея: на политическата система трябва да се сложи край и да управляват съсловията, експертите. Електронното правителство е също добра алтернатива, но по обясними причини всички правителства засега се ослушват за реализацията му.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lion1234
Категория: Други
Прочетен: 1000140
Постинги: 165
Коментари: 2879
Гласове: 23668
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031