Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2016 19:11 - Защо да ям кафява захар?
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2489 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 06.11.2016 00:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Има ли полезна захар и коя е тя?

Захар – едва ли има нещо по-обсъждано от нея, особено когато се говори за здравословно хранене и диети. От малки знаем, употребата на захар не е от най-полезните неща. Прекомерната употреба на сладкиши или други неща в които има от сладкото изкушение води до промяна на теглото в посока нагоре

Всичко това е вярно, когато говорим за бялата захар.Дали има и друга „полезна“ захар, с която можем да я заменим? Бялата захар, с която сме свикнали и която употребяваме, е наистина „бяла смърт“. В нея не се съдържат абсолютно никакви полезни за организма ни вещества. Бялата рафинирана захар се произвежда от захарно цвекло и извлича се по промишлен начин.

image


В края на процеса бялата захар съдържа единствено захароза. Не така стои въпроса обаче с кафявата, нерафинирана захар.  Тази захар се извлича от тръстиката и се получава при първата кристализация на тръстиковия сироп. В кафявата захар се съдържат калций, желязо, фосфор, магнезий, калий и др. микроелементи.Не на последно място – захарозата в нея е с 10% по-малко, отколкото в бялата захар.

Нерафинираната захар се различава от бялата както по цвят, така и по формата и големината на кристалите и по карамеления аромат. За съжаление, характерния кафяв цвят на нерафинираната захар може да ви подведе. Може да закупите продукт, който изобщо не е нерафинирана захар, а просто кристална захар, която е оцветена с меласа (деликатесна захар). Затова е добре, когато купувате кафява захар да обърнете внимание и на формата на кристалите. При нея те са в по-едри и неправилни форми или понякога на малки бучки. Освен това нерафинираната захар има карамелен аромат.

Тя е малко по – влажна в сравнение с бялата рафинирана захар. Ако попаднете на кафява захар която е леко влажна не си мислете, че в магазина искат да ви излъжат.Има видове кафява захар, която е леко влажна без значение дали е в буркан или в найлонова опаковка.

Преди години, кафявия хляб и захар са били стоки за бедните. С развитието си, съвременните общества разбраха, че колкото по-далеч сме от идеалния "бял" продукт, толкова по-близо сме до природата. А това винаги значи, че ядем по-здравословно.

В България след промяната през 1989 г., започнаха процесите на промяна на потребителското съзнание и търсенето на определени особености на храните, които са на пазара. След стабилизацията на икономиката ни, започна да става модерно да се яде и живее здравословно - донякъде поза, донякъде истинско желание за промяна. Тези промени засегнаха силно пазара на захар през последните 5-6 години - все повече се увеличава делът на продаваната кафява захар.

Каква е разликата?  Всичко е много просто - наетите от индустрията инженер-химици произвеждат чисти продукти. Бялата захар, която се продава на пазара, е рафинирана по такава технология, която да я доближи много до чиста захароза. Рафинираната захар съдържа над 99% захароза, а кафявата - 92% захароза. Рафинирането се извършва, като от тръстика (или в по-евтиния вариант) цвекло, се отстранят всички други съставки, докато не остане само захарта. Чрез нагряване, механични и химически процеси се отстраняват витамините, минералите, белтъчините, мазнините, ензимите, т.е. всяко хранително вещество, което остава от растението. В процеса на рафиниране на бялата захар участват и процеси като кипене, избелване, обработка с фосфорна и мравчена киселини, серен диоксид, варно мляко, дървени въглища и калциев карбонат.

При рафинирането се унищожават или се отстраняват хранителни вещества и елементи. В бялата рафинирана захар напълно липсва калият, магнезият, калцият, желязото, манганът, фосфатите и сулфатите. Разпадат се витамините А, В и С.    За сравнение кафявата захар се рафинира по много по-мек начин, което запазва минералите, оцветяването, ароматите (лек карамелен нюанс) и вкуса. Истинската кафява захар се произвежда от първата кристализация на тръстиковия сок и има по-малки кристали. По време на обработката на кафявата захар не се ползват агресивни химически агенти, оцветители или добавки от всякакъв род.

ВАЖНО   Освен, че е с около 7-10% по-нискокалорична, в кафявата захар, за разлика от бялата рафинирана, се съдържат следните ценни за организма и усвояването на захари, минерали (за 100 г продукт):

Фосфор - 3.9 мг

Kалции - 85.0 мг

Магнезии - 23 мг

Калии - 100 мг

Желязо - 1.3 мг

Натрии - 97 мг
Вредни са  прекалените количества. Даже и парите, които имат едно качество- количеството- прекаленото количество не прави човека най щасливото същество, което не страда от пороци, болести стран и ... не става столетник! Прекален светец и Богу не е драг! 

 








Гласувай:
7



1. anin - Чудесна статия!
05.11.2016 20:47
И аз ползвам кафява захар или мед...
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Тиквената ми торта я направих с к...
06.11.2016 00:47
Тиквената ми торта я направих с кафява захар, защото знам че е по-добрия вариант, но не предполагах че съдържа толкова минерали. Друг е въпросът дали кафявата захар, която има на пазара е наистина кафява, а не менте.
цитирай
3. anin - Относно песните,
06.11.2016 19:55
Браво, изненадваш ме, първата песен ми е любима, нямам идея за какво се пее, но когато се пее от сърцето - силно въздейства! Сигурно имам индийско прераждане, подсъзнателно сякаш усещам песента и дори ме разплаква... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14206918
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68272
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031