Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2007 13:32 - Кой се бои от самотата?
Автор: lion1234 Категория: Други   
Прочетен: 7827 Коментари: 42 Гласове:
0       Не знам защо,но все си мисля,че болшинството от хората възприемат самотата като някакъв бич,едва ли не като някакво жестоко наказание. И тук неволно стигам до въпроса: толкова ли е страшна самотата? Бидейки насаме със себе си, необезпокояван от никого, ти водиш диалог със самия себе си. Случва се,разбира се, да си сред другите и пак да се чувствуваш самотен. Когато си неразбран,недооценен или пък долавяш свежия полъх на
лицемерието, волю-неволю си тялом сред публиката, но духом си някъде другаде. Така или иначе в състояние на самота ти анализираш своите постъпки, поведението си, впечатленията и преживяванията си. Търсиш решение на налегналите те проблеми,критикуваш се, оправдаваш се, преоценяш някои от предишните си възгледи. Накрая, като при очна ставка, събираш мислите си и се припознаваш. Тогава ти си в съгласие със себе си.
      Често обаче ти не виждаш себе си в светлината, в която би желал да се видиш. Желаният образ и онова, което ти си в действителност, коренно се разминават. Пред теб се изправя една жалка карикатура. От този момент нататък настъпва паниката и страхът. Този страх избива в различни посоки. Неговите разновидности ще станат ясни, след като отговорим на въпроса: кой се бои от самотата?
      На първо място това са хората, лишени от самодостатъчност. Нея възприемам като стремеж да решаваш проблемите си преди всичко със собствени сили. Естествено има моменти, в които без чужда помощ не може да се размине. Има обаче и мигове, в които и цялото човечество да
ти се притече на помощ, не би било в състояние да ти помогне и всичко си остава в твои ръце.
     От самотата се страхуват и хората на скуката. На тях им е скучно, когато са сами и затова бягат  при другите. Те се надяват другите да ги развличат и да им правят живота интересен.
     Недолюбват самотата и всички онези, които по един или друг начин се чувствуват изоставени, пренебрегнати или неразбрани. Някои от тях се отчайват и се затварят в себе си, но останалите неистово отново и отново търсят контакта с околните само и само най-сетне да ги уважат и да ги оценят.
    Нека обобщя, от самотата се бои оня,който не е в съгласие със самия себе си. Другият интересен въпрос е: ценност ли е самотата или проклятие? Лично аз ценя самотата не само като възможност да припозная себе си, но и като необходимо условие за творчески инициативи/ в най-широкия смисъл/. Не бих могъл да си представя творческия акт вън от уединението и самотата. Нещо повече, когато си насаме със себе си, можеш да бъдеш максимално искрен.
    След всичко казано дотук някой да не вземе сега да си каже: ,, Егати саможивника! Влюбен в самотата, другите не го интересуват!"" Както ценя самотата, така ценя контактите с приятели,близки и познати. Чрез тях обгатявам себе си, припознавам себе си. Не на последно място те са и моят коректив, защото не съм и не мога да бъда идеален. В този ред на мисли самотата има смисъл, едва когато се редува с контактите с околните. И тук по-точно може би става дума за краткотрайната форма на
самотата - уединението.
    Накрая нека не забравяме, че самотата е ценност, когато е въпрос на личен избор. Бъде ли наложена отвън, тя се превръща в проклятие.Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. roksolana - :)
04.06.2007 14:00
Съгласна съм с теб за всичко :)
Поздравления за хубавия пост! :)
цитирай
2. lion1234 - Привет!
04.06.2007 15:23
Привет, roksolana! Радвам се да видя в твое лице съмишленик! Лек ден и до нови срещи!
цитирай
3. candysays - :))
05.06.2007 15:02
Както винаги, разсъжденията ти са на ниво :-)
Много ми допадат твоите постове, знаеш... Така и този! ;)
Наистина, най-добре (и здравословно) е нещата да се редуват... заедност и усамотение... усамотение и заедност (споделяне)... И в двете "състояния" човек може да се обогатява вътрешно... :)
Аз лично напоследък малко бягах от уединението (беше ми дошло в повече преди...и не исках отново...), затова и отложих доста написването на нови мои творби, за които имам отдавна идея в съзнанието си... Но скоро ще го направя вече.
Понякога наистина проклятието на твореца е нуждата от самота и уединение (за да твори...), с изключение на някои изкуства...

поздрави от мен...
цитирай
4. lion1234 - Привет,Candy!
05.06.2007 15:37
И аз мисля, че точно в този момент ти е нужно уединение и творчество.Четох сутринта в блога ти
за обидата и горчилката в душата ти. Затова: уединение,творчество и следвай Пушкин:,,...хвалу и
клевету приемли равнодушно и не оспаривай глупца''
цитирай
5. candysays - :)
05.06.2007 15:45
Тя за дълго не се задържа в душата ми... (обидата и горчилката имам предвид ;) Както писах в последния си (за момента) пост -притежавам противоотрова...

:)*

P.S. А ти пиши по-често тук, че ми е приятно да чета постовете ти :)
цитирай
6. lion1234 - Радвам се...
05.06.2007 16:07
Радвам се, че четенето на постовете ми ти доставя
удоволствие! Като зодия ,,Везни'' обичам спокойствието и хармонията. Знам, че и ти ги цениш
и ги отстояваш.Затова си винаги добре дошла тук !
До нови срещи!
цитирай
7. candysays - :)
05.06.2007 17:22
Да, до нови срещи...
Разбира се, че ги ценя и аз :)
Нищо че съм зодия "Стрелец" ;-)))*
цитирай
8. strianakiev - Никога...
01.07.2007 20:01
Никога не може човек да е самотен...ако се огледате това е очевидно...та нали всички сме обиколени от себеподобни и делата им...Ако решите или си сте болен можеби за кратко ще си представите ,че сте сам, но това си е само поредната Ваша илюзия...
цитирай
9. lion1234 - Обективно погледнато, да!
02.07.2007 17:12
Вярно е, че винаги сме заобиколени от хора, животни, предмети и пр. Обективно погледнато, това е така. Аз обаче акцентирах повечко на самотата не като обективно състояние, а като субективно преживяване. Разгледах я като НАСТРОЕНОСТ на духа, т.е. като психически феномен. Ако трябваше да формулирам по-точно темата, тя би звучала така: кой се бои да остане насаме с мислите си?
цитирай
10. strianakiev - Обективно погледнато, да!...
02.07.2007 20:06
Вие казвате нещо, което аз не разбирам...и затова моля да ми обясните, какво разбирате под думата обективно...Нима в нашия свят е възможно да се погледне обективно? Мисля си, че винаги когато аз наблюдавам или изследвам даден обект от заобикалящото ме или да речем се разхождам с мислите си в момент на усамотяване то това винаги си остава моя оценка, която в никакъв случай не би могла да се прецени като обективна от моя страна. Случвало ми се е да гледам една и съща поляна в село Острец по различно време на денонощието или да речем през различно годишно време..Повярвайте винаги съм я възприемал по различен начин. И за това ми е малко необичайно, като чувам, че Вие гледате обективно. Бихте ли ми обяснили, как го правите?
Желая Ви приятна вечер.
цитирай
11. lion1234 - Обективният поглед...
03.07.2007 10:47
Г-н strianakiev, когато наблюдавам даден предмет и същевременно приемам,че той присъства независимо от моите мисли,преживявания, от моя поглед, то аз
наблюдавам този предмет обективно.
цитирай
12. анонимен - Обективният поглед...
03.07.2007 19:42
За да мога да се ориентирам моля Ви дайте ми пример за субективен поглед?
цитирай
13. lion1234 - Субективният поглед...
03.07.2007 21:53
Когато наблюдавайки даден предмет се ангажирам с някаква оценка,становище,коментар,мнение, моят поглед вече е субективен. Крайната форма на субективността настъпва, когато приема, че предметите от заобикалящия ме свят са само плод на моето въображение.
цитирай
14. strianakiev - Извинете но прочитайки и сравнявайки...
04.07.2007 12:27
двата Ви постинга стигам до извода, че Вие сте убеден, че това, което ние осезаваме съществува вън и независимо от нашето съзнание.
Или с други думи казано, ако в един миг изчезне човешката популация, то всичко, което ни заобикаля ще продължава да съществува?
Дали правилно съм Ви разбрал?
Но тезите, които изразихте не си кореспондират с представата Ви за съществуването на обективната реалност.
Ето Вашите твърдения:
," когато наблюдавам даден предмет и същевременно приемам,че той присъства независимо от моите мисли,преживявания, от моя поглед, то аз наблюдавам този предмет обективно."
Но обърнете внимание, Вие казвате, че условието за обективност е да гледате и да приемете...нима това не са изцяло Ваши оценки и е задължително условие за обективност?
Втория тезис :
"Когато наблюдавайки даден предмет се ангажирам с някаква оценка,становище,коментар,мнение, моят поглед вече е субективен. Крайната форма на субективността настъпва, когато приема, че предметите от заобикалящия ме свят са само плод на моето въображение."
Нима тук отново не става дума за Ваша оценка и Ваше решение дали да се позовете на Вашето въображение. Ако държите на тази си позиция излиза, че света, който Вие възприемате е плод на Вашата преценка, въображение, нагласа настроение и предметите, които Вие осезавате имат право на съществуване само ако Вие разрешите това.? Може би нещо не успявам да схвана. Ако ми дадете пример за обект и субект и каква е разликата между тези термини ще ми светне пред очите.

цитирай
15. lion1234 - Аз приемам...
04.07.2007 16:47
Аз приемам, че заобикалящият ме свят съществува независимо от моето съзнание. Тава е пример за един обективен поглед върху света. Има обаче мислители/Кант, Юм/,които твърдят, светът не съществува реално, а е само комплекс от усещания. Това е субективният поглед върху света.
За субекта и обекта: съществуващо,надарено със съзнание е субект, а съществуващо без съзнание е обект.
цитирай
16. strianakiev - Нв съм в състояние да се ориентирам...
06.07.2007 15:32
Излиза, че само надареното със съзнание е субект, това нещо, което не е надарено със съзнание е обект.
Пример: Ако приемем, че камъка не е дарен със съзнание, то той е обречен винаги да е обект, а маймуната или човека винаги са субекти защото са надарени със съзнание. За да мога да се ориентирам при тази ситуация се налага да ми обясните, какво е това съзнание и кой преценява на кого да бъде дарено то.
цитирай
17. lion1234 - Тук вече се предавам!
06.07.2007 16:06
Какво е това съзнание? Трудно е да определиш нещо,
което никога не е това, което е или пък винаги е това,което не е. Хусерл го определя като ,,нетематичен хоризонт'', чийто интенционални актове ни разкриват чистите значения на нещата.
Кой преценява на кого да бъде дадено съзнание? Уви, това само Господ би могъл да каже!
цитирай
18. анонимен - JapBxznnXXrdIvWbTd
25.05.2011 05:55
Got it! Thanks a lot again for hpeling me out!
цитирай
19. анонимен - pAAEaDQppmqbPaLYQHP
25.05.2011 08:04
Now I feel stpiud. That's cleared it up for me
цитирай
20. анонимен - hklyDREiYjW
25.05.2011 12:09
Now we know who the snbesile one is here. Great post!
цитирай
21. анонимен - QNxyMmwfYlwtJWzPFE
25.05.2011 15:07
yHfgPa <a href="http://edlgoatyfehi.com/">edlgoatyfehi</a>
цитирай
22. анонимен - CNzUEBaWADWGF
25.05.2011 16:58
Fell out of bed feeling down. This has bgrihtneed my day!
цитирай
23. анонимен - QfZYSVzsOwS
25.05.2011 19:30
This has made my day. I wish all postnigs were this good.
цитирай
24. анонимен - qLIOCwmaApNTd
25.05.2011 19:57
Fell out of bed feeling down. This has birgehtend my day!
цитирай
25. анонимен - xuXCfmOetp
26.05.2011 13:19
JmW9Tt <a href="http://wpbllyjillyp.com/">wpbllyjillyp</a>
цитирай
26. анонимен - VygSWblWJpFcujQFF
26.05.2011 13:36
JqDXNz <a href="http://zkucnwcdvdyi.com/">zkucnwcdvdyi</a>
цитирай
27. анонимен - MqlmcZLQugOycJjJLQd
26.05.2011 13:48
kPoSbN <a href="http://bgtdwnutlszt.com/">bgtdwnutlszt</a>
цитирай
28. анонимен - xAWWDwZstPiMvHTGTt
26.05.2011 18:27
F6HFWg , [url=http://kiivducamrzx.com/]kiivducamrzx[/url], [link=http://etwocxbkdizc.com/]etwocxbkdizc[/link], http://xcxzkccuzebc.com/
цитирай
29. анонимен - bDqqMnhXFbfo
26.05.2011 18:37
yXwomL , [url=http://hxgsrjwicvmg.com/]hxgsrjwicvmg[/url], [link=http://pooumakssqku.com/]pooumakssqku[/link], http://wumgurjwwcug.com/
цитирай
30. анонимен - SdTRnIJGLowsy
26.05.2011 18:48
sUYJo4 , [url=http://hpngwcypyvfy.com/]hpngwcypyvfy[/url], [link=http://mhjdxqmqtrix.com/]mhjdxqmqtrix[/link], http://zqznuxbeujbr.com/
цитирай
31. анонимен - RBszeBKjAAY
26.05.2011 20:15
P7yt33 , [url=http://kfdsdspexrtb.com/]kfdsdspexrtb[/url], [link=http://szjpotqzcwko.com/]szjpotqzcwko[/link], http://jttlidheszfi.com/
цитирай
32. анонимен - hdAGlFqVCQJtrIDWz
26.05.2011 20:26
iMW5uk , [url=http://wfwnmbmeapnw.com/]wfwnmbmeapnw[/url], [link=http://gugmoaxbpbfp.com/]gugmoaxbpbfp[/link], http://iayeynwxkjhe.com/
цитирай
33. анонимен - VOrVvbNqk
28.05.2011 16:55
EtAY4p <a href="http://tzzmjvsyjesu.com/">tzzmjvsyjesu</a>
цитирай
34. анонимен - jLrGytKPu
28.05.2011 17:26
Eu3opn <a href="http://ttglcnadojjc.com/">ttglcnadojjc</a>
цитирай
35. анонимен - WmMZSJshxLObiYUYQNR
28.05.2011 17:48
Tu2Jxx <a href="http://yiqjygvfryav.com/">yiqjygvfryav</a>
цитирай
36. анонимен - eOXpjnwLfHmQdC
28.05.2011 18:12
p6RJeZ <a href="http://hglzdcibsskr.com/">hglzdcibsskr</a>
цитирай
37. анонимен - pCfKBSEevp
28.05.2011 18:54
9fp2XM <a href="http://mgevjgjerqpz.com/">mgevjgjerqpz</a>
цитирай
38. анонимен - KxWmGtiNW
31.05.2011 19:33
2guLsQ , [url=http://tvpyuhuzofho.com/]tvpyuhuzofho[/url], [link=http://rfjjuusiyjea.com/]rfjjuusiyjea[/link], http://yrkewckbjrss.com/
цитирай
39. анонимен - KDPAEQYxnQTuT
31.05.2011 19:42
JLGV45 , [url=http://pavkfetvwhsk.com/]pavkfetvwhsk[/url], [link=http://fqnyqyrwazti.com/]fqnyqyrwazti[/link], http://bqjpmibcujfi.com/
цитирай
40. анонимен - ykFFLPlTvZbIS
31.05.2011 20:04
Nng1Jn , [url=http://uivolxjmgmft.com/]uivolxjmgmft[/url], [link=http://eueiqpwicopm.com/]eueiqpwicopm[/link], http://nztpusszizsr.com/
цитирай
41. анонимен - BwhNmPIIgjVLvNDygfd
01.06.2011 12:49
JINhOF , [url=http://ikprjbvbcttf.com/]ikprjbvbcttf[/url], [link=http://mxtzjzdbbcii.com/]mxtzjzdbbcii[/link], http://qlxfzrvmgviv.com/
цитирай
42. анонимен - TtzfehPTjyz
01.06.2011 13:40
P6GvtP , [url=http://rkljfipisjbv.com/]rkljfipisjbv[/url], [link=http://mazmttanugsr.com/]mazmttanugsr[/link], http://hppeifmgshwn.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lion1234
Категория: Други
Прочетен: 1282045
Постинги: 169
Коментари: 2906
Гласове: 24952
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930