Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2008 12:18 - Аналогии
Автор: lion1234 Категория: Други   
Прочетен: 1956 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 12.03.2008 12:20          ,,Ожени се и ще съжаляваш; не се жени - пак ще съжаляваш; независимо дали ще се жениш или не, все ще съжаляваш.""
                                                                                                                    /С. Киркегор, ,,Или - или""/

                                                                            * * *

          ,,Както винаги, мога да пожелая да извърша добро дело и да изпитам удоволствие; редом с това  мога да извърша зло и да изпитам същото удоволствие.""
                                                                                                                     /Ставрогин, ,,Бесове""/

                                                                            * * *

          ,,К добру и злу постьiдно равнодушньi...
            И ненавидим мьi, и любим мьi случайно
            Ничем не жертвуя ни злобе, ни любви,
            И царствует в душе какой-то холод тайньiй,
            Когда огонь кипит в крови""
                                                                                                                     / Лермонтов, ,,Дума""/

                                                                            * * *

           Приведените по-горе цитати, ярко илюстрират как позиции и негации се изравняват като възможности, тъй като резултатът им е еднакъв: при Киркегор това е съжалението; при Ставрогин - удоволствието; при Лермонтовия лирически герой - скуката.
            Сякаш обединявайки в едно горните позиции и негации, Мьорсо заявява: ,,От дълбините на своето бъдеще всички възможности ми се виждаха изравнени""/ А. Камю, ,,Чужденецът""/.
            Тук трябва да се направи обаче една много важна уговорка: въпросното ,,изравняване"" е само и единствено възможно, когато бъде отнесено към ,,дълбините на бъдещето"". В рамките на всекидневието позициите и негациите съхраняват своето различие. С други думи, не е едно и също, с оглед на всекидневието, дали си женен или не, дали си безразличен към добро и зло или не.
            Има разбира се и междинни форми, които в една или друга степен размиват различията, но като цяло последните си остават факт. Другояче не би и могло да бъде, доколкото различимостта е главният признак за битийност, присъствие, наличност. Обратното, абсолютната неразличимост е Нищото.
            За какви междинни форми става дума? Например при женитбата и брака: първо, може да си женен/омъжена/ и да си живееш като неженен/ неомъжена/; второ, може да си неженен/ неомъжена/ и да си живееш с партньора на семейни начала. И в двата случая обаче следва да бъдеш отвъд традиционния морал и да изградите отнощенията си с партньора на основата на чистото взаимоприсъствие, необременено от чувство за собственост/ във всичките му варианти/, пари, престиж, власт, слава, влияние и пр. Ето това онтологично измерение като фундамент на новия тип отношения м/у половете ти гарантира пълнота и автентичност на преживяванията и ти спестява необходимостта от избор, разбиран не като свобода, а като неизбежно ограничение по посока на една от двете алтернативи, в случая - да бъдеш женен или не.
            При доброто и злото пък междинни се явяват онези случаи, при които границата помежду им се размива, напр., при благородната лъжа, при мечешката услуга и т.н. Тази междинност те предпазва от ненужни угризения на съвестта по отношение на добри/зли дела.
            Трябва да призная, че усещането за ,,изравнени"" възможности или подобен тип настроеност, като цяло, в рамките на всекидневието е твърде опасно състояние, доколкото то те въвлича в линията ,,всичко - нищо""/ всичко е изгубено, нищо няма смисъл/, което пък е предпоставка за евентуални трагични развръзки. В най-добрия случай те прави един човек на скуката от рода на Ставрогин или на Лермонтовия Печорин.
            От друга страна, следва да отбележа, че при ,,пограничните"" ситуации, когато с единия си крак си в Нищото, същите тези ,,изравнени"" възможности играят изключително позитивна роля, тъй като спомагат за евентуалния ни преход Отвъд или пък ни зареждат с едно удивително спокойствие и хармония при завръщането ни Тук. Те ни освобождават от съжалението, страха и отчаянието. Ненапразно преди екзекуцията Мьорсо не го е грижа какво ще бъде Отвъд, а се впечатлява от... развързаните си обувки.
            Като стана дума за страха, следващата интересна аналогия м/у Киркегор и Лермонтов е по отношение на т.нар. първичен/ аз го наричам ,,чист""/ страх. В едноименната си творба ,,Понятието страх"" датският мислител определя този феномен като страх, чийто реална, конкретна причина просто липсва. По тази причина той го нарича ,,страх от нищо"".
           За моя приятна изненада се натъкнах на подобно описание на горния феномен в Лермонтовата творба ,,Герой на нашето време"". Ето какво споделя Печорин в своя дневник: ,,...закъде се готвя? Какво очаквам от бъдещето...Честно казано, нищо. Това е някакъв вроден страх, неизяснимо предчувствие..."" По-нататък той разграничава своя страх от уплахата от паяци, хлебарки, мишки, също както Киркегор прави разлика м/у ,,страха от нищо"" и уплахата от тъмнината.
           Трябва да спомена, че подобен паралел м/у горепосочените автори не ми бе известен до този момент. Въобще не са ми известни и евентуални контакти помежду им. Просто всеки от тях сам е стигнал до тези сходни заключения.
           Както се казва, неведоми са пътищата господне! 

            
Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. avangardi - Какво казва мъжът на жена си в поредните години на брака,
12.03.2008 15:25
когато пресичат заедно уличното платно:
Първата година: "Почакай, пиленце, нека мине колата!"
Втората: "Мила, почакай, идва кола!"
Третата: "Чакай, идва кола!"
Четвъртата: "Бъди по-внимателна!"
Петата: "Не виждаш ли колата?"
Шестата: "По дяволите, сляпа ли си?"
Седмата (на себе си): "Като си сляпа, нека те сгази!"
цитирай
2. lion1234 - Oх, разсмя ме!
12.03.2008 17:38
Ох, разсмя ме! Да, наистина така ,,еволюира'' романтиката в отношенията с годините!
Поздрави, аван!
цитирай
3. avangardi - Радвам се приятелю, Ли, че успях да те разсмея:)))
12.03.2008 17:49
Така съм се смяла и аз няколко пъти по 7 години в брака си (стажа ми е 33 - христовата възраст), но брака е нещо, което се учи.
Не всичко в живота ни харесва, много неща ни плашат, отначало се обичаме, после се уважаваме, а накрая сме приятели.
Семейството е отговорност, особено когато дойдат и децата. Не всеки решава да поеме пътя на брака, но той не е толкова страшен, когато обичаш. Брака е компромис и от двете страни, но е по-добър от избраната самота.
Дори само като си помислиш, че има с кого да се скараш - иначе ти доскучава:)))
Поздрави!
цитирай
4. rumyrayk - дааа, неведоми са пътищата...
12.03.2008 18:14
ето още мисли (за брака, страха....и не само):

"Жени се, без да гледаш на нищо. Ако ти попадне добра жена, ще бъдеш изключение, ако е лоша, ще станеш философ."
Сократ

"Мъжете приличат на април, когато ухажват, и на декември, когато са вече женени."
Шекспир

"Ако камък падне върху стомната, горко на стомната, ако стомната падне върху камъка -горко на стомната, така или иначе - горко на стомната."
Талмуда

Когато водата стигне до шията, всички започват да плуват
Италианска поговорка

"Между онзи, който не се страхува от нищо, и този, който се страхува от всичко, разликата е малка. И двамата са извън нормата."
Вилде

Поздрави!:)

цитирай
5. lion1234 - Оригинален подбор!
12.03.2008 18:39
Това със стомната адски ме развесели! Страхотно е!
Благодаря ти, че ме освежи и ободри, Руми!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lion1234
Категория: Други
Прочетен: 1267638
Постинги: 169
Коментари: 2906
Гласове: 24872
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930