Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2008 11:50 - Мисли оттук-оттам
Автор: lion1234 Категория: Други   
Прочетен: 3502 Коментари: 12 Гласове:
0
                                                                                ПСИХОЛОГИКА

         Публична тайна е, че не мъжете избират жените, а тъкмо обратното. Избирайки, жените се превръщат в субект, но този субект е пасивен, а последният се свързва с активността. Водени от интенцията, мъжете се насочват към желания обект. Тук активността е налице и субектът е в свои води.
          И така, получава се нещо много интересно: активният субект/ мъжът/ встъпва в отношение с друг, пасивен субект/ жената/. Доколкото обаче мъжът е приеман или отхвърлян от жената, той се явява и обект. Същото важи и за жената, тъй като тя бива желана, харесвана или пренебрегвана. След цялата тази игра на субект-обектни отношения обикновено идва ред на ...граматиката. Ще попитате: каква връзка има тук граматиката?!
          Ами ето каква: по линията ,,активност - пасивност"" в граматиката има една категория, наречена ,,страдателно причастие"". Причастието, както знаем, ,,страда"", тъй като търпи действието на подлога/ субекта/. С други думи, страданието върви редом с пасивността.
          Радостно е, че днес жените са все по-активни и по-активни във всяко едно отношение. По този начин възможността да се превръщат в ,,страдателни причастия"" все повече и повече намалява.

                                                                                           * * *

                                                                         ИНТЕЛЕКТЪТ И СЕКСЪТ

          В леглото интелектът струва точно толкова, колкото струва целувката през стъкло. Друг е въпросът, че често той е най-пряката пътечка към...легловата база.

                                                                                           * * *

                                                                                  ДИАЛЕКТИКА

          ,,Боя се, че съм прав"" казваме, когато очакването ни за нещо негативно се окаже факт. Знаещият е склонен да прегърне дори едно негативно съдържание, стига волята му за знание да бъде увенчана с позитивен резултат. Ето това аз определям като най-неразумната изгода.
           ,,Бих бил щастлив, ако греша"" казва пък можещият. За разлика от знаещия, можещият залага на позитивното съдържание и жертва с лека ръка знанието. Ето това е най-разумната изгода. Така е - знаещият никога не може, можещият никога не знае.

                                                                                           * * * 

                                                                                  АСОЦИАЦИИ

         Когато слушам ,,Genesis"", си представям движението на среднощен влак, на който от различни гари се качват странни пътници. Във всяка тяхна музикална творба има една ярко подчертана тематична линия/ влакът/, върху която се наслагват различни оригинални солови импровизации/ пътниците/. Има  някаква пленяваща патетика в монотонната ритмика, осъществявана от басиста М. Ръдърфорд и барабаниста Ф. Колинз. В тази връзка се сещам за парчето им ,,Turn It On Again"" от албума ,,Duke"".
         Групата ,,Yes"", от друга страна, асоциирам с някакъв чист и свеж изгрев. Дали това не е свързано с парчето им ,,In The Heart of The Sunrise""? Moже би. Така или иначе, ако ,,Genesis""  ни представят тайнствената нощ, то ,,Yes"" oпределено олицетворяват лъчзарната утринна светлина. Трудно бих открил други музиканти, които да съумяват да представят в светли тонове дори и най-тъжните, най-тъмните мотиви. Пример за това е албумът им ,,Drama"", в който ,,драмата"" е омекотена и освежена чрез доволно оптимистични мажорни тонове.

                                                                                           * * *

                                                                                 ЦЕНЕН ОПИТ

        Когато попада в плен при японците, Лобсанг Рампа описва така натуралистично жестоките мъчения, на които е подложен от окупаторите, че ти настръхват косите. Въпреки преживения ад, той не се пречупва и запазва пълно мълчание при многобройните разпити. В тази връзка тибетският монах-лекар ни съветва как да преодоляваме физическата болка чрез ,,разтварянето"", ,,разхвърлянето"" й по цялото тяло. Според него, никога не трябва да концентрираме вниманието си върху болното място, а по-скоро би трябвало мислено да ,,разхвърлим"" болката по цялото тяло, за да отслабне значително силата й.

                                                                                          * * *

                                                                      ИНТЕРЕСНА ПРОГНОЗА

         Бях чел на времето мемоарите на Йонеско, поместени в сп. ,,Лик"". Вниманието ми бе привлечено от сбъдването на споделени от него пророчески сънища. Сещам се за един от тях, в който талантливият драматург сънувал срутването на някаква тераса, което действително се потвърдило на следващия ден, когато случайно минавал покрай някаква паянтова къща. Още повече обаче ме впечатли изводът, който направи авторът в края на мемоарите си: според него много подобни причудливи и загадъчни феномени щяли да намерят рано или късно своето обяснение, но само едно нещо щяло да си остане вечна загадка - съществуването. 

                                                                                          * * *                                                                             

           Тагове:   оттук,   оттам,   мисли,


Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. dadide - *
16.03.2008 13:19
Aсоциацията ти за Genesis е много точна, може би защото съвпада с моята ;) При мен влакът не спира, за да се качат пътниците, а те летят успоредно с него, примамени и завихрени от звуковите цветове на движението :)
цитирай
2. lion1234 - Супер!
16.03.2008 15:40
Още една фенка на Genesis! Радвам се, че асоциациите ни почти съвпадат, че сме усетили по сходен начин музиката на тази невероятна група!
Поздрави!
цитирай
3. rumyrayk - привет, Ли,
16.03.2008 16:14
поздрави от една субектка ;)) Интересни и разнопосочни асоциации си поднесъл пак. Все ще разберем някой ден произхода на загадъчните феномени, няма начин...
И на мен са ми се случвали такива;)
цитирай
4. lion1234 - Привет Руми,
16.03.2008 17:25
Радостно е, че мислим в една посока по въроса за взаимоотношенията. Само при съсубектите би могла да се осъществи една хармонична, пълноценна връзка.
За феномените: аз също вярвам, че ще бъдат разгадани. Между другото много бих се радвал, ако споделиш личния си опит тук или на лични. Проявявам жив интерес към феномените, впрочем ти си го знаеш!
Приятно ми бе, че се отби и сподели позицията си!
Поздрави!
цитирай
5. svoboda64 - Много ми е трудно да се включа:))
16.03.2008 18:21
Просто защото днес е ден "за разтребване", а това означава - и изхвърляне на "ненужното":)) И до днес имам терзания "кой е ненужният баласт":)) Не че ще излитам... "още". Ама все пак:))

Относно "психологиката": Не съм страдателно причестие, въпреки че съм:)) И кой от нас не е едното или другото! Приблемът е в динамиката между двете, пък аз в това не виждам особен превес на "MASCULINE'/'FEMININE":))

В "диалектиката" ми е още по-трудновато:)) Не съм съгласна с "крайностите": знаещият често е и можещ, загърбвайки "знанието" си, перпелика към следващия "обречен експеримент", само и само, за да се изправи пред Мирозданието, което може да го сюрпризира и с друг "резултат":)) Там... в края му, в края на краищата сме... оцелявали:))

За другото не се чувствам подготвена, за да се изкажа:)) Не, че не обичам Genesis", не че не знам какво е "азиатско мъчение", не че не знам кой е Йонеско и какво е направил за "европейската цивилизация":)) Ама това са... "литературни опити", пък аз предпочитам ... естествения, този който ми е даден:)) И той не е по-лек!

Поздрави!

цитирай
6. lion1234 - Привет swoboda,
16.03.2008 19:50
В близкото минало аз виждах превес, относно субективното начало, при мъжете. Споделих обаче, че сега жените са по-активни и че залагат все повече и повече на субективното начало. Това е радостно, защото създава необходимия баланс в отн-ята м/у мъжа и жената.
За ,,диалектиката'': признавам, че имах предвид тъкмо ,,крайностите'', т.е. теоретичния човек/знаещият/ и хората-феномени/можещите/.
За личния опит: без съмнение, той е най-ценният, но когато той липсва в някои битийни региони/ напр. в свръхсетивното/, не виждам нищо лошо да се прибягва и до чуждия опит, макар и с уговорката, че като стойност е далеч по-долу от личния. Неслучайно съм твърде предпазлив, относно чуждия опит, затова и назовах постинга: ,,Мисли оттук-оттам'', подсказвайки липсата на строга академичност.
Радвам се, че се включи в дискусията!
Приятна вечер!
цитирай
7. svoboda64 - Lion,
16.03.2008 21:57
Ценя те твърде много, за да не те "глумя":))

Каквото и да съм споделила е Ибо"твърде спонтанно" (което примам като "живота"), така и твърде литературно - това, което "знам":)) Това, в моите категории, е като "подвижни пясъци":)) Аз съм човек, който някога - не сега! - твърде много е почитал пустинята! Тя е учителка - както много други неща в живота ни:))

Привети!
цитирай
8. lion1234 - Svoboda,
16.03.2008 22:50
Аз също те ценя като личност със солиден вътрешен опит и натрупани знания.
Колкото до ,,глуменето'', предполагам то ще бъде насочено не към мен лично, а към изразените от мен позиции. В този ред на мисли, имаш пълната свобода на действие! Още повече, че името ти е Свобода!
Лека вечер!
цитирай
9. cefulesteven - Особено: "Интелектът и се...
18.03.2008 15:17
Особено: "Интелектът и секса", ще има много да мисля върху това. Да се надявам няма да го правя в леглото:)))

Поздрави.
цитирай
10. lion1234 - Чудесно казано!
18.03.2008 18:29
Чудесно казано, cefulesteven! Почнем ли да мислим в леглото, спукана ни е работата!Затова - действие и страст!
Поздрави!
цитирай
11. svoboda64 - Lеo,
18.03.2008 18:57
Позволи ми така да се обръщам към теб, а не с псевдонима... твърде дълъг и твърде нищо не значещ за мен:)) (Той е значещ за теб!)

Бих ли се изразила философски (без да цитирам "философа":)): приемам Света като... задача! И се опитвам да я... разреша! Радвам се, че имам сподвижници - реални и виртуални (включително теб, в Твое лице:) Не се надсмивам: просто се радвам! И това е най-голямата ми човешка отплата, която имам в този живот: да бъда сред "себеподобни":)

Поздрави!
цитирай
12. lion1234 - svoboda,
18.03.2008 19:20
Toва е целта на блогобщуването, на общуването въобще, поне и за мен: да търся и да откривам ,,себеподобни'', защото последните идентифицират и конституират моя ,,жизнен свят'', а аз - техния. Така осмисляме и съществуването, като съ-щесвуване, т.е. като взаимоприсъствие, даващо ценност и смисъл на битието въобще!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lion1234
Категория: Други
Прочетен: 1267648
Постинги: 169
Коментари: 2906
Гласове: 24873
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930