Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2008 12:41 - Фенотеритории
Автор: lion1234 Категория: Други   
Прочетен: 3559 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 19.05.2008 14:08                                                                       ЗАСЛУЖЕНА РЕАБИЛИТАЦИЯ

       Твърде незавидна роля отрежда чичко Фройд на горкия ,,аз"", заклещвайки го между безпощадния съдник Свръхаз-а и невидимия тиранин То-то. Първият го мачка с непрестанните си ,,цензури"", а последният му взима здравето, тормозейки го постоянно с неосъществими в повечето случаи желания.
        Ето обаче, че един друг чичко, Хусерл, се застъпва за клетия ,,аз"",  издига го в ранг на транцендентално Его и разкрива пред него необятните хоризонти на чистото съзнание. Окуражен от своя покровител, с гордо вдигнато чело Аз-ът открито заявява: ,,Оттук нататък Аз ще бъда избор, оценка и решение. Нищо вън от моето знание, вън от моята воля няма да има за мен никаква стойност. Аз ще бъда вече ,,цензурата"" и ще определям кое е валидно и кое - не. Всички други Аз-ове са мои побратими и с тях заедно ще съ-творяваме новия свят на Интерсубективността"".

                                                                                              ***

                                                               ПОЗИТИВЕН ЛИ Е ПОЗИТИВИЗМЪТ?

       Често съм се питал какво му е всъщност позитивното на философското направление, наречено ,,позитивизъм""? От една страна, под въпрос е философския му характер, доколкото и в двата си варианта - лингвистическия анализ и логическия синтаксис - той е далеч от един всеобщ, универсален метод на познание, подобен на феноменологията, предвид на емпиризма, който неминуемо ограничава всеки метод до сферата на отделна частна наука.
       От друга страна целият ни прехвален ,,прогрес"", белязан от екокризата, енергийната криза и пр. е плод на същите тези ,,позитивни"" науки - математика, физика, химия и др., неистово преследващи количеството, за сметка на все по-игнорираното качество. Един феноменолог, каквото и изследване да предприеме, първо ще се запита за ценността на изследваното, за неговите качества, които стриктно ще съблюдава. Позитивистът напротив, ще преследва резултата на изследването си, загърбвайки даже евентуалните негативни последствия от нескончаемите му експерименти.
        Феноменологът винаги е загрижен за съществиващото в неговата цялост, докато позитивистът преследва бързия ефект и частичния успех, без дори да го е грижа за негативните последствия в глобален мащаб.
        Е кое е позитивното на позитивизма - май само името му.

                                                                                              ***

                                                                             ЛЕКО ИЗХВЪРЛЯНЕ

       В книгата си ,,Пол и характер"" известният австрийски психолог О. Вайнингер, заклет женомразец, прави следното заключение: ,, Жената е самата сексуалност, мъжът - сексуалност и още нещо."" Че има жени, които са самата сексуалност, това е безспорно. Да се слагат всички жени под общ знаменатал обаче си е  чисто изхвърляне. Между другото, има и мъже, които са самата сексуалност, доколкото мислят само с долните си глави. Все ми се струва, че трябва да бъдем доста предпазливи в оценките си към срещуположния пол и да не забравяме, че взаимоопределяме половата си конституция.
       Е, предвид на ,,лявата"" си ориентация, напълно разбираема е позицията на автора. За сметка на това, в същата книга Вайнингер има и една друга мисъл, за която гласувам с двете ръце: ,,Няма нищо по-прекрасно и по-отвратително от човека!""

                                                                                             ***

                                                                            ТЕЗАТА НА МОЦАРТ

       Когато текстът към дадена музика е стойностен, въздействието на последната върху слушателя е много по-силно и завладяващо. Случва се обаче текстът да не е на ниво и тогава влиза в сила тезата на Моцарт, че музиката не трябва да бъде слугиня на текста.

                                                                                             ***

       Накрая, поздрав за всички, и по-специално за DADIDE, с парчето Behind The Lines на Genesis от албума Duke.


 


Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. sensation - Съгласна съм!
15.05.2008 13:06
,,Няма нищо по-прекрасно и по-отвратително от човека!''
Поздрави, Ли!
цитирай
2. dadide - :)))
15.05.2008 13:18
Голямо благодаря!
При избора на песен си приложил отчасти Тезата на Моцарт с дългата инструментална интродукция ;)
/не, че не харесвам тембърът на Ф.Колинз, но наистина музиката доста често сама "говори" и казва много повече от думите/
цитирай
3. rotazia - Човек не може всичко да знае, но к...
15.05.2008 13:39
Човек не може всичко да знае , но както е казал дядото на съпруга ми ''Ходенето/в блога в случая/ е училище!'' .Благодаря ти !
цитирай
4. lion1234 - sens,
15.05.2008 17:06
Още когато за пръв път се докоснах до книгата - беше в началото на 90-те - най-силно ме впечатли именно тази мисъл.
Поздрави и на теб!
цитирай
5. lion1234 - dadi,
15.05.2008 17:21
че може ли да не поздравя специално моята съ-фенка на Дженезис! Имаме сходен усет към тази банда и това много ме радва!
За Моцарт, да, следвам тезата му. Предпочитам инструменталните парчета, защото текстът все пак ограничава ,,чистото'' възприемане на музиката. То е като да прочетеш книга и после да гледаш филм по нея - богатите ти представи за героите се ограничават до това, което виждаш на екрана, често се и разминават дори. Е, когато текстът е чудесен, разбира се, че въздействието е по-силно!
Поздрави!
цитирай
6. lion1234 - rotazia,
15.05.2008 17:26
Учим се, докато сме живи. Така си е. Радвам се, че ми отскочи на гости и че е имало какво да научиш. И аз всеки ден узнавам толкова интересни неща в блога!
Поздрави!
цитирай
7. rumyrayk - Ах,
15.05.2008 19:17
Джош, в дълбоки води газиш ти, а `Аз` се нагълтах с вода...:) ...Този, австрийският психолог - мноого кардинален, обикновено гейовете са по-толерантни...)) Заклещен "Аз" -много добре казано!
Поздрави!
цитирай
8. lion1234 - Споко...
15.05.2008 20:18
Споко Сладурче, ще ти направя изкуствено дишане и ще спася твоя ,,Аз'', закъде съм без него!!! Не мога да се лиша от такъв ценен съмишленик!
Да, крайничък е Вайнингер, ама какво да го правиш - пуста ревност! Иначе е изключително тънък психолог: откъде е разбрал, че жените се възбуждали при кърменето на бебетата! Все едно той е кърмел!
Ами, ще го от-клещваме ,,Аз''-а, няма друг начин! Ти как мислиш?
Поздрави и прегръдки!
цитирай
9. rumyrayk - :)))
15.05.2008 20:42
Да, ще разчитам на изкуственото дишане, все пак вчера ти услужих с хавлия, задължен си ми:)
Еее...многоуважаемият гей Вайнингер наистина прекалява:)
Мхмх, трябва да го отклещваме Аз-а, не може да го оставим на съдника и тиранина, ще му сбръчкат така гордо изправеното чело:))Вероятно госпожица Цензура и господин Съвест са братче и сестриче;)
прегръдки и от мен:)
цитирай
10. lion1234 - С удоволствие...
15.05.2008 21:07
С удоволствие ще пристъпя към изкуственото дишане по метода ,,уста в уста''! Наистина съм ти задължен за хавлията, толкова си грижовна!
Е, значи заедно ще отклещваме Аз-а! Знаех си аз, че си ценен съмишленик!!!

цитирай
11. rumyrayk - Джош,
15.05.2008 23:36
няма две мнения по въпроса:))

п.п. Ако мога да перефразирам "русо, но умно", щеше да звучи така: "умно, но русо")))
цитирай
12. scintilla - Това,
16.05.2008 08:21
за позитивизма, си е самата истина...
Няма по-ограничаващо философско течение от него. Щом и на езика посяга (протоколните изречения -ужас!). Всъщност, посяга на цялата система на метафизичното познание - щом го няма в опита, не струва.
И ми е силно неприятно, че все още, уж начетени хора, говорят за Витгенщайн като за "родоначалник на логическия позитивизъм"! Та той дори се осмелява да говори за съвпадение между реализъм и солипсизъм!!! Какъв ти позитивизъм тук!
Опс, сори, стана дълго, ама нещо се увлякох :)
цитирай
13. lion1234 - Привет Сладурче,
16.05.2008 11:45
Радвам се, че с общи усилия спасихме потъващия в дълбоките води на Фройдовото Несъзнавано Аз! Предложената от теб инверсия - ,,умно, но русо'' - потвърждава това! Предвид на възстановения вече Аз, ще уважа предложената от теб корекция, че как иначе! А ти виж сега пък да не вземеш да ,,коригираш'' русото, че като гледам как го запокити в пост-позиция!
Поздрави!
цитирай
14. lion1234 - Привет scintilla,
16.05.2008 12:12
Радвам се, че сме на едно мнение по нелепостта, наречена ,,позитивна'' философия. Действително, тези хора никога няма да се отърват от емпиризма и само ще си мечтаят самовлюбени, че правят филисофия - цитираният от теб Витгенщайн е ярък пример за това. От същото тесто е и прехваленият ,,Виенски кръжок''. Ницше пък напълно основателно нарича Спенсър и Мил ,,бакали''. За Ръсел и Попър, като ,,философи'', въобще пък да не говорим. Най-лошото е, че Всекидневието играе по тяхната свирка, но по-важното е, че мислещи хора като теб са отвъд тези псевдотеории.
Въобще не си се увлякла! Тук е мястото всеки да споделя на воля мнението си! Интересното и приятното не може да омръзне!
Поздрави!
цитирай
15. scintilla - Станало е недоразумение!
16.05.2008 21:25
Обичам Витгенщайн. И не го смятам за позитивист. Той самият нееднократно отрича да е такъв, въпреки, че т.нар. "логически позитивисти", го определят като свой родоначалник. И когато той твърди, че за това, за което не може да се говори, трябва да се мълчи, това съвсем не означава, че утвърждава протоколните, атомарни, позитивни изказвания! Напротив, иска понятия за неизказуемото, за да може да се изкаже! Защото няма ли го понятието, няма го и нещото. На места Витгенщайн дори е мистик. Но нали знаеш, тълкувателите винаги извличат това, което им върши работа. "Anything goes", особено в света на съвременната наука, както казва един друг "антипозитивист".
Изобщо, създателите на големите метафизични системи вече ги няма! Уви!
цитирай
16. lion1234 - Привет scintilla,
17.05.2008 11:44
Твое право е да обичаш и да цениш Витгенщайн, както и да не го смяташ за позитивист. Лично аз обаче мисля, че много от ключовите му идеи са в рамките на позитивизма. Ще се опитам да мотивирам тезата си. Споменатият от теб 7-ми, последен афоризъм от неговия ,,Логико-филисофски трактат'' - ,,онова, за което не може да се говори, трябва да се мълчи''- означава че,, Всички изречения, нарушаващи законите на логиката и не отнасящи се към НАБЛЮДАВАНИТЕ ФАКТИ, са безсмислени. Изреченията в етиката, естетиката и метафизиката са безсмислени''/ 6-ти афоризъм/. Може и да греша, но, по мое мнение, това си е едно чисто позитивистко изхвърляне. Чудесно казваш, искал понятия за неизказуемото, но как да дойдат тези понятия, след като ни призовава да мълчим за всичко онова, което е вън от логиката и езика? Затваряйки познанието в последните, той повтаря логическия атомизъм на Ръсел, с тази разлика, че последният вместо езика, поставя в центъра на тезата си изказванията/ по-конкретно - научните/.
В своите ,,Езикови игри'' Витгенщайн правилно апелира за отстраняване на възникващите в хода на съотвения контекст/,,езикова игра''/ недоразумения и противоречия, но възлага тази задача не на логиката и лингвистиката, а на ...философията?!
Не мога да не призная, че Витгенщайн има своето обаяние и магнетичност като оригинален, страстен мислител, нелишен от мечтателност/ спомни си летателния апарат, който конструира като инженер/. Той е безспорен талант в математиката, логиката и езика. Лично аз обаче, не го възприемам като философ, заради изброените по-горе причини. Ако трябва да бъда честен, философски ми звучи само следното му изказване от споменатия по-горе трактат: ,, Езикът допуска също описание на ВЪЗМОЖНИ факти.''
Разбира се, различните гледни точки са нещо нормално. По-важно за мен, оставяйки Витгенщайн настрана, е че мненията ни за позитивизма съвпадат.
Поздрави и Приятен ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lion1234
Категория: Други
Прочетен: 1282067
Постинги: 169
Коментари: 2906
Гласове: 24952
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930