Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2008 14:34 - Волни съчетания
Автор: lion1234 Категория: Други   
Прочетен: 2304 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 23.05.2008 22:34                                                                                ОТВЪД ДУМИТЕ

         Когато реша да споделя с някого свои мисли, впечатления аз неминуемо прибягвам към думите. Остана ли обаче сам със себе си, думите вече са излишни, защото се впускам непосредствено  в потока на същите тези мисли, представи, емоции, преживявания. Често дори общувайки с другите, ние използваме жестове, мимики, нееднозначни погледи. Дори мълчанието понякога казва много повече от един непрестанен словесен поток.
         Тъкмо това до-интелектуално, до-езиково, изходно съзнание изящният, изтънченият и дълбоко проницателен Анри Бергсон/ 1859-1941/ определя като ,,жизнен порив""/ фр., elan vital/. Доколкото същият е във вид на непрестанен поток от преживявания, той го описва като ,,продължителност""/ фр., duree/ в специфичното ,,вътрешно"" време на съзнанието, нямащо нищо общо с външното, физическо пространство-време.
         В този ,,жизнен порив"" ние се впускаме, според автора, благодарение на интуицията, на оня ,,поглед отвътре"", където актът на познание ,,съвпада с акта, пораждащ действителността""/ преживяното, предмета/. Така изчезва разликата между оня, който познава и онова, което бива познато. Защото аз съм едновременно и съзерцаващ и съзерцаван от самия себе си. Целият този поток от преживявания, цялото това ,,вътрешно"" време на моето съзнание, целият ,,жизнен порив"" - това съм аз самият. Интуицията е най-пряката, най-непостредствената връзка, съединяваща мен и ,,жизнения порив"" в едно неделимо цяло.
           Неслучайно в своето ,,Въведение в метафизиката"" Бергсон заключава, че интуицията е ,,род интелектуална симпатия, чрез която се пренасяш в ,,жизнения порив"", за да се слееш с онова, което е в него, следователно - с уникалното и неизразимото.

                                                                                             ***

                                                                                   ДОБЪР ВКУС

         През 1999г. две от най-популярните книжарници във Франция провеждат анкета сред своите клиенти, с цел да изявят 50-те най-добри произведения на 20-ти век. Класацията била оглавена от романа ,,Чужденецът"" на Камю. Непосредствено след него пък, на второ място, бил посочен романът ,,По следите на изгубеното време"" на М. Пруст.

                                                                                             ***

                                                                            ВОЛНИ СЪЧЕТАНИЯ

         Четейки дадена поетична творба, ние неминуемо се сблъскваме с поетическия синтаксис, който включва символи, метафори, свободни асоциации. Последните предполагат в повечето случаи напълно произволно тълкувание, бидейки плод на интуитивното, под-съзнателно авторово творение.
Затова е почти абсурдно дори и да си помислим, че нашите усещания, представи, преживявания ще съвпаднат с тези на автора. В повечето случаи те се разминават, макар че това невинаги е фатално  за автора/ освен ако самият той не настоява на всяка цена четящите да усетят и възприемат творбата му тъкмо като него самия/. Напротив, така той се обогатява с нова гледна точка, с ново усещане. От друга страна, разминаването в цялостния контекст на творбата не пречи за ,,среща"" между автора и читателя при сходно съ-преживян детайл, нюанс, фрагмент или отделна асоциация.
         В този ред на мисли се сещам за Л. Шестов: ,, Може да изтълкувам правилно всички романи на Достоевски; може да сгреша при част от тях; може и да изтълкувам цялото му творчество погрешно. Какво остава тогава? Остава само едно: Произволът"".
         Така е, трудно се улавя интуитивното, но нека не забравяме, че Произволът все пак дава възможност , възможност за среща с неизразимото, невидимото, непонятното.

                                                                                            ***

                                                                    ЗА ЛОШОТО ПРЕДЧУВСТВИЕ

         Често споделяме, че имаме лошо предчувствие за нещо пред-стоящо. Що за пред-чувствие  е това? Наличието на лошо предчувствие е знак, че в ума ни е ,,отигран"" пред-варителен негативен сценарий на пред-стоящото, и то не по наша воля, а инстинктивно. Какво се крие зад този негативен ,,предварителен сценарий""? Предстоящото се случва и разсейва ,,сценария"" - ок. Другият вариант - случилото се потвърждава ,,сценария"", но нашата негативна емоция вече е доволно смекчена, доколкото ние вече сме очаквали подобна негативна развръзка, тъй като лошото предчувствие ни е подготвило за това. Лошото предчувстие е нашата предпазна мярка. Е, дай боже, предчувствията ни да са свързани с положителни емоции.

                                                                                            ***

                                                                     МАТЕМАТИЦИ-МЕЧТАТЕЛИ?!

          Изключително странно е, че споменатият по-горе основател на интуитивизма и Лауреат на Нобелова награда за литература, Анри Бергсон, в зората на творческата си кариера се изявява като блестящ...математик. Сходна е и съдбата на Е. Хусерл, основателя на феноменологията - и той също започва кариерата си като... математик. Даже са родени в една и съща година - 1859. За сходството в идеите им няма смисъл да споменавам.
          В един определен момент и двамата захвърлят математиката и се втурват в света на ирационализма, където ги посрещат бленуваните от тях интуиция и чисто съзнание.

                                                                                            ***

Накрая, чуйте и едни други мечтатели -  Yes и парчето им Sweet Dreams от албума Time And A Word
 
                                                                                          

          

         
        


Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. rumyrayk - радвам се да те видя,
24.05.2008 00:55
Джош!
Утре ще задълбая "отвъд думите", че тази вечер съм предимно русо;)
цитирай
2. lion1234 - Добре дошла,
24.05.2008 11:02
Добре дошла, Сладурче! Драго ми е, че вече си тук!
Казват, че утрото е по-мъдро от вечерта, така че имаш право! Колкото до ,,русото'' и ,,умното'', аз вече ги ,,сватосах'', тъй че от брака им мърдане няма!
Честит празник, Сладурче! Желая ти все по-изкусно да пресъздаваш чрез изящните си слова онова, което е ,,отвъд думите''!
цитирай
3. rumyrayk - :)
24.05.2008 14:17
Да, много късно се прибрах снощи, и главата ми се беше размътила от път) Интуицията, за която говориш, е голяма работа...Всъщност, особено модерното изкуство, предлага богато меню от различни тълкувания, и в това му е чарът...Дори е прекрасно, че всеки, (който има "такива" сетива) може да го види и почувства по различен начин:)
Прегръдки!
цитирай
4. lion1234 - Наистина...
24.05.2008 18:07
Наистина прелестта на различните тълкувания е в това, че зад тях се крият уникални, самобитни вътрешни светове!
Прегръдки и от мен!
цитирай
5. анонимен - bQAayeVvBpqvPkrKngf
25.05.2011 02:20
ThatВ’s more than sensilbe! ThatВ’s a great post!
цитирай
6. анонимен - ePWllDTBVqeyuKQ
25.05.2011 19:54
yx4TxO , [url=http://qjfapkmpglcs.com/]qjfapkmpglcs[/url], [link=http://rdgyadpwlgje.com/]rdgyadpwlgje[/link], http://pixdzztkjlib.com/
цитирай
7. анонимен - btZJQgANW
28.05.2011 16:44
ctWCQH <a href="http://lmmmoqalpkuo.com/">lmmmoqalpkuo</a>
цитирай
8. анонимен - KfSFclmIGRECVKlLqp
31.05.2011 19:46
d2T6k7 , [url=http://edjunwnimttl.com/]edjunwnimttl[/url], [link=http://lrlgmjwrkhhz.com/]lrlgmjwrkhhz[/link], http://ftjnvqrvqfdh.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lion1234
Категория: Други
Прочетен: 1282083
Постинги: 169
Коментари: 2906
Гласове: 24952
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930