2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. kvg55
9. zaw12929
10. hadjito
11. sparotok
12. bosia
13. getmans1
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Прочетен: 2498 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 06.11.2016 00:45
Захар – едва ли има нещо по-обсъждано от нея, особено когато се говори за здравословно хранене и диети. От малки знаем, употребата на захар не е от най-полезните неща. Прекомерната употреба на сладкиши или други неща в които има от сладкото изкушение води до промяна на теглото в посока нагоре.
Всичко това е вярно, когато говорим за бялата захар.Дали има и друга „полезна“ захар, с която можем да я заменим? Бялата захар, с която сме свикнали и която употребяваме, е наистина „бяла смърт“. В нея не се съдържат абсолютно никакви полезни за организма ни вещества. Бялата рафинирана захар се произвежда от захарно цвекло и извлича се по промишлен начин.
В края на процеса бялата захар съдържа единствено захароза. Не така стои въпроса обаче с кафявата, нерафинирана захар. Тази захар се извлича от тръстиката и се получава при първата кристализация на тръстиковия сироп. В кафявата захар се съдържат калций, желязо, фосфор, магнезий, калий и др. микроелементи.Не на последно място – захарозата в нея е с 10% по-малко, отколкото в бялата захар.
Нерафинираната захар се различава от бялата както по цвят, така и по формата и големината на кристалите и по карамеления аромат. За съжаление, характерния кафяв цвят на нерафинираната захар може да ви подведе. Може да закупите продукт, който изобщо не е нерафинирана захар, а просто кристална захар, която е оцветена с меласа (деликатесна захар). Затова е добре, когато купувате кафява захар да обърнете внимание и на формата на кристалите. При нея те са в по-едри и неправилни форми или понякога на малки бучки. Освен това нерафинираната захар има карамелен аромат.
Тя е малко по – влажна в сравнение с бялата рафинирана захар. Ако попаднете на кафява захар която е леко влажна не си мислете, че в магазина искат да ви излъжат.Има видове кафява захар, която е леко влажна без значение дали е в буркан или в найлонова опаковка.
Преди години, кафявия хляб и захар са били стоки за бедните. С развитието си, съвременните общества разбраха, че колкото по-далеч сме от идеалния "бял" продукт, толкова по-близо сме до природата. А това винаги значи, че ядем по-здравословно.
В България след промяната през 1989 г., започнаха процесите на промяна на потребителското съзнание и търсенето на определени особености на храните, които са на пазара. След стабилизацията на икономиката ни, започна да става модерно да се яде и живее здравословно - донякъде поза, донякъде истинско желание за промяна. Тези промени засегнаха силно пазара на захар през последните 5-6 години - все повече се увеличава делът на продаваната кафява захар.
Каква е разликата? Всичко е много просто - наетите от индустрията инженер-химици произвеждат чисти продукти. Бялата захар, която се продава на пазара, е рафинирана по такава технология, която да я доближи много до чиста захароза. Рафинираната захар съдържа над 99% захароза, а кафявата - 92% захароза. Рафинирането се извършва, като от тръстика (или в по-евтиния вариант) цвекло, се отстранят всички други съставки, докато не остане само захарта. Чрез нагряване, механични и химически процеси се отстраняват витамините, минералите, белтъчините, мазнините, ензимите, т.е. всяко хранително вещество, което остава от растението. В процеса на рафиниране на бялата захар участват и процеси като кипене, избелване, обработка с фосфорна и мравчена киселини, серен диоксид, варно мляко, дървени въглища и калциев карбонат.
При рафинирането се унищожават или се отстраняват хранителни вещества и елементи. В бялата рафинирана захар напълно липсва калият, магнезият, калцият, желязото, манганът, фосфатите и сулфатите. Разпадат се витамините А, В и С. За сравнение кафявата захар се рафинира по много по-мек начин, което запазва минералите, оцветяването, ароматите (лек карамелен нюанс) и вкуса. Истинската кафява захар се произвежда от първата кристализация на тръстиковия сок и има по-малки кристали. По време на обработката на кафявата захар не се ползват агресивни химически агенти, оцветители или добавки от всякакъв род.
ВАЖНО Освен, че е с около 7-10% по-нискокалорична, в кафявата захар, за разлика от бялата рафинирана, се съдържат следните ценни за организма и усвояването на захари, минерали (за 100 г продукт):
Фосфор - 3.9 мг
Kалции - 85.0 мг
Магнезии - 23 мг
Калии - 100 мг
Желязо - 1.3 мг
Натрии - 97 мг
Вредни са прекалените количества. Даже и парите, които имат едно качество- количеството- прекаленото количество не прави човека най щасливото същество, което не страда от пороци, болести стран и ... не става столетник! Прекален светец и Богу не е драг!
05.11.2016 20:47
06.11.2016 19:55
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ