Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2007 17:09 - Критиката като отговорност
Автор: lion1234 Категория: Други   
Прочетен: 5887 Коментари: 26 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Критиката е неотменна част от нашето блогвсекидневие. В центъра й обикновено попадат различни злободневни теми, свързани с политиката, икономиката, екологията, синдикалните протести, емиграцията и др. И това е нормално. По-ненормално би било да се преструваме, че всичко ни е наред, както в популярната песен на В. Найденов.
    Струва си обаче да се замислим съпровождана ли е критиката ни от отговорността или тя граничи с произвола? Даваме ли си сметка как изглежда една критика, лишена от отговорност? В какво по-конкретно се изразява тази отговорност? Ето на тези въпроси ще се постарая да потърся отговорите.
       1. Отговорността на критикуващия.
     Преди да се захване с каквато и да критика, критикуващият трябва да определи какво ще критикува, защо ще критикува и как ще критикува. Когато криткувам нещо, аз  строго  определям  тематичните  му  параметри  и  се  старая  да  не  излизам  извън  тях.  Иначе  рискувам  да  разводня  критиката си  и  тя да изгуби  своя ефект. Наблюдават се и случаи, при които отделни фрагменти от темата се изнасят и анализират извън цялостния контекст. Не се ли мотивира тази стъпка критикуващият основателно може да бъде упрекнат в преднамереност и тенденциозност.
     Другият съществен въпрос е свързан с целта на критиката. Най-добрият вариант е търсенето на една позитивна алтернатива на критикуваното явление. Често обаче критиката служи като отдушник на насъбралата се в критикуващия негативна енергия, която бива изръсвана при първия удобен момент върху случайно появилата се ,,жертва"". Случва се критикуващият да си поставя за цел да ,,блесне"" на гърба на критикувания, особено когато става въпрос за някаква актуална тема. Нерядко критиката се поражда от завист и цели да уязви персонално  обекта.  Тогава тя се изражда в  банално  заяждане.
     В известна степен целите на критиката предопределят и начина, по който критикуваме. Добронамерената критика загърбва емоцията, залага на здравия разум и запазва уважението към критикувания. Критикът признава и изтъква положителните качества на последния. По този начин неговата критика става обективна и стойностна, защото култивира у критикувания позитивното. Нека не забравяме, че сериозният критик винаги сочи личен пример и залага на една солидна подготовка по критикуваната  от  него  тема. Не му е чужда и самокритиката.
    При злонамерената критика взема връх негативната емоция с всичките й възможни последици: нескончаем поток от хули, обиди, клевети и подигравки, чийто първоизточник се явява ,,великото презрение"".
    2. Отговорността на критикувания.
  Тук като че ли нещата са по-улеснени. Критикуваният е в пасивна позиция, той е потърпевш, който просто може да махне с ръка и да загърби критиката. По-добре би било обаче да остави настрана емоциите и спокойно да анализира естеството на критиката, да се информира за източника й и едва тогава да прецени как да постъпи. Ако става въпрос за грубо заяждане, наистина е най-добре за него да махне с ръка и да остави случилото се без коментар. Прецени ли, че е налице основателна критика от добронамерен източник, отговорността изисква той да се вслуша в нея. Сметне ли пък, че е неоснователно критикуван, той е в правото си да се защити, чрез силата на аргументите и доказателствата.
  В заключение, при всички случаи спокойният, трезв диалог между криткувания и критикуващия е от полза и за двете страни. Той е пример за цивилизованост и отговорност.
     Накрая нека ви представя един известен критик на предразсъдъците в американското общество: името му е Frank Zappa. Спирам дотук.
     Приятно слушане!
   
Тагове:   отговорност,


Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Ти тези правила, които си написал, ...
01.08.2007 17:18
Ти тези правила, които си написал, спазваш ли ги?
цитирай
2. venercheto - ". . . Другият съществен въ...
01.08.2007 17:23
"...Другият съществен въпрос е свързан с целта на критиката. Най-добрият вариант е търсенето на една позитивна алтернатива на критикуваното явление..."

Това много ми хареса. :) Убедила съм се и , че е единствения начин хората да се замислят наистина- а не да се задействат защитните им механизми. Само че...да критикуваш позитивно е трудна работа . :)
цитирай
3. koker - Тцъ
01.08.2007 17:26
Обикновено критикувам, за да си чеша езика. Ако исках да критикувам професионално, щях да спазвам тези правила...Колко е хубаво да си свободен аматьор! =)
цитирай
4. injnina - Колко силно жадуваме за одобрение
01.08.2007 18:04
и как се ужасяваме от критиката и критикарството в най-неприемлимата му форма!
Намирам за много полезни разсъжденията по тази тема, защото хората трудно понасят критиката, дори и да е основателна. Струва си труда да се замислим върху тези въпроси!
В 99 % хората не критикуват себе си за нищо, колкото и да грешат!
Критиката наранява скъпата всекиму гордост, чувството колко е важен и предизвиква негодувание.
Критиката ще е безполезна, ако човек започне да се защитава и да се мъчи да отстоява правотата си.
И затова смятам, че Критиката и ОТГОВОРНОСТТА вървят ръка за ръка, както е показано в този постинг!
Поздрави!!!
цитирай
5. lion1234 - Към коментиралите
01.08.2007 23:37
анонимен, не бих ги нарекъл правила, а пожелания. Да, спазвам ги. Ако греша, поправи ме.
venerche, наистина е трудна работа позитивната критика, но не е невъзможна, особено при добро желание. Към това и се стремя.
koker, затова и уточних, че става дума за пожелания- или ги приемаш, или не ги приемаш. Изборът си е твой.
injnina, радвам се, че сме на едно мнение по въпросната тема.
Поздрави на всички и лека вечер!
цитирай
6. анонимен - Znaya kogo (koya) vizirash, no neka ...
02.08.2007 08:02
Znaya kogo (koya) vizirash, no neka da budem po-blagosklonni kum decata, kogato schupyat prozoreca. Taka mojem da gi otkajem da igrayat futbol v kvartala! A, ot decata, koito ritat topka moje da izleze i budeshtata svetovna zvezda, osobeno kogato ima talant. V mnogo otnosheniya te podkrepyam za predishniya ti posting, zashtoto i az sum izpital sushtite unijeniya, no malko sa horata, koito si priznavat, che sa bili v takova polojenie. Pozdravi i pojelaniya za jivot i zdrave!
Svilen
цитирай
7. lion1234 - Свилене,
02.08.2007 11:14
Най-искрено те уверявам, че не съм визирал персонално никого в постинга си. Да, изразявам несъгласия с някои практики, относно критикуването,
критикувам отделни явления, но не и конкретни личности.
Все пак моля да бъда извинен, ако чрез постинга си съм наранил някого лично!
За децата: те са нашето бъдеще, те са и нашият коректив. Затова и през ум не ми е минавало да пресичам тяхното развитие. Техният успех е нашата главна цел.
Благодаря ти за проявеното съчувствие! Щом си преживял онова, което аз преживях, значи ще намерим общ език помежду си. А може би вече и да сме го намерили!
Приятен ден! Здраве и успех на теб и на семейството ти!
цитирай
8. svetlo - Напълно приветствам споделеното в темата
02.08.2007 14:53
Но имам и едно малко допълнение. Нека си спомним и принципа за отрицание на отрицанието. Маркс може и да е изписал купища безсмислици, но това е фундаментално правилно за човешките взаимоотношения.
цитирай
9. lion1234 - Съгласен съм
02.08.2007 15:45
Swetlo, абсолютно си прав. Критиката си е една негация/ отрицание/. Отричайки нещо негативно,
тя вече се превръща в позиция/ нещо позитивно/.
Разбира се тук става дума за конструктивната критика.
Деструктивната критика не само че си остава на ниво негация, но задълбочава последната до пълната деструкция. Ето затова аз я отхвърлям.
За съжаление обемът на един постинг не позволява едно сериозно разгръщане на темата и по тази причина само маркирах някои по-ключови моменти. Така че тук е мястото темата да бъде допълнена.
Благодаря ти за коментара! Лек ден!
цитирай
10. polah - Колко деликатно казано /според ...
02.08.2007 23:01
Колко деликатно казано /според мен/.
Видях се в постинга Ви /и на екрана/,критикуван но удовлетворен.Мисля че вече става дума за професия,за искуството да критикуваш.

Но може би е и добре,че показваме и другата същност в себе си,такива каквито сме.
Разнообразието е хубаво нещо...но лошата дума, не се забравя...
Нанесената рана зараства, лошата дума не.
Затова пък хората са измислили прошката...

Вече по внимателно ще " критикувам" т.е.ще исказвам мнение.
Лека ,нощ и ден .
цитирай
11. lion1234 - Това е целта
03.08.2007 13:30
Polah, това е целта на постинга: да бъдем по-внимателни, когато критикуваме. Тогава няма да има лоши думи, рани.
Лек ден и на теб!
цитирай
12. анонимен - jFDGvbJVEtyPJFYV
25.05.2011 04:05
Hey, that post leaves me feeling folosih. Kudos to you!
цитирай
13. анонимен - jJsUSjyprLWNvazg
25.05.2011 11:07
Great thinknig! That really breaks the mold!
цитирай
14. анонимен - tbkVIepG
25.05.2011 12:53
Real brain power on display. Thanks for that asnwer!
цитирай
15. анонимен - SdsEySGJGAN
25.05.2011 15:04
keBAVe <a href="http://bxphspqrpfxx.com/">bxphspqrpfxx</a>
цитирай
16. анонимен - DxNSetzlX
25.05.2011 15:32
XCVLIH <a href="http://mjmplagiuzly.com/">mjmplagiuzly</a>
цитирай
17. анонимен - XiuDVnskjDPdrBZTgTk
26.05.2011 13:19
nAmD3T <a href="http://zcbgdzqjozjt.com/">zcbgdzqjozjt</a>
цитирай
18. анонимен - gmpRNDYqHEG
26.05.2011 18:32
r3090F , [url=http://mauenzrflxfp.com/]mauenzrflxfp[/url], [link=http://lsxlyjjdcvoz.com/]lsxlyjjdcvoz[/link], http://jzbkmccqatgt.com/
цитирай
19. анонимен - ZgErzYyiZ
26.05.2011 18:56
RskRKs , [url=http://bnfjyxtkmkta.com/]bnfjyxtkmkta[/url], [link=http://simqlhqeykug.com/]simqlhqeykug[/link], http://pmzthrkavoba.com/
цитирай
20. анонимен - EDIWkKmGB
26.05.2011 19:00
MT3VwS , [url=http://rybvtqpdpgpv.com/]rybvtqpdpgpv[/url], [link=http://zickntqgxakt.com/]zickntqgxakt[/link], http://ipwveugziynf.com/
цитирай
21. анонимен - eacqvdQlzWpRcxIVJ
28.05.2011 16:52
93OHSd <a href="http://ftmlzmeyxlqq.com/">ftmlzmeyxlqq</a>
цитирай
22. анонимен - HQTkvXIBwFzJ
28.05.2011 17:17
uozwH2 <a href="http://wfojblmzdoxu.com/">wfojblmzdoxu</a>
цитирай
23. анонимен - DLFheZEPhgzfWFtRem
28.05.2011 17:40
TEdtvF <a href="http://dqafuynunjlz.com/">dqafuynunjlz</a>
цитирай
24. анонимен - ExnSkICGjrxUEdHISH
31.05.2011 19:12
ZSvBfo , [url=http://uaxiwcytaipl.com/]uaxiwcytaipl[/url], [link=http://ksbhoeqycxkb.com/]ksbhoeqycxkb[/link], http://nqxljeipwbtw.com/
цитирай
25. анонимен - ArttPRCgv
31.05.2011 19:35
yGgnj0 , [url=http://aywrvmbarfig.com/]aywrvmbarfig[/url], [link=http://vyurfbvqfcxt.com/]vyurfbvqfcxt[/link], http://qghxwbzlpflp.com/
цитирай
26. анонимен - wgWVxnzmXfRQJgFE
31.05.2011 19:37
8d0M5m , [url=http://zqxzciilsnci.com/]zqxzciilsnci[/url], [link=http://nnbbgbecjhpm.com/]nnbbgbecjhpm[/link], http://rhxviogygptu.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lion1234
Категория: Други
Прочетен: 1282050
Постинги: 169
Коментари: 2906
Гласове: 24952
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930