Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2008 18:26 - Сексуална конвергенция
Автор: lion1234 Категория: Други   
Прочетен: 6220 Коментари: 39 Гласове:
1       В края на 60-те и началото на 70-те години на бурния 20-ти век, в разгара на Студената война на бял свят се бе пръкнала твърде интересната и еретична, като всяко ново начинание, идея за тъй нар. ,,конвергенция"" между капитализма и социализма. За неин автор се счита небезизвестният акад. А. Сахаров. Конвергенцията/ лат., convergo: сближавам/ е еволюционен процес, при който се наблюдава взаимопроникване на признаци и характеристики между две разнородни системи, които постепенно се сближават и уподобяват под въздействието на съжителството си в хомогенна среда. Освен политическата, разграничават още и математическа, биологическа, лингвистическа и социологическа конвергенции.
      Някои особености в съвременният тип отношения между половете пък ме наведе на мисълта за една любопитна аналогия, чийто израз си позволих да определя като сексуална конвергенция. За какво всъщност иде реч?
      Публична тайна е, че днес жените все по-успешно се вписват в традиционно ,,мъжки"" територии - ако на времето да видиш жена в полицейска или военна униформа, напр., си бе събитие, то сега това не би впечатлило никого. Притиснати от новите икономически реалности/ безработица, липса на социална реализация/ , много мъже са принудени да се заемат с типично женски функции, затварящи се в грижата за децата и дома. С други думи, нерядко мъжът е ,,домакинята"", а жената - ,,главата"" на семейството, осигуряваща средства за съществуване.
      Интересното е, че конвергенцията не касае само професионалния и социално-икономическия статус на половете. Тя е факт и като психо-сексуална настроеност, чийто израз мотивира бума на хомо-, би- и транссексуализма. Резултатът: все повече пасивни, изнежени мъже и по-агресивни, по-настъпателни жени.
        До голяма степен конвергенцията между половете е подпомогната и предизвикана и от подмяната на живия, реален контакт помежду им с модерния днес виртуален контакт в двете му основни форми -  sms- комуникацията и нет-общуването. Формално погледнато, контактуват наистина различни полове, неформално обаче общуват две личности, две души, два свята, лишени от езика на тялото, ,,зачеркнали"", образно казано, телесно-половото, за сметка на духовно-душевното, ,,възвишеното"" общуване. Всъщност ,,половото"" присъства, но затворено в рамките на безобидния флирт и играе ролята на една своеобразна виртуална културно-естетическа/ или чисто вербална/ сублимация, ако си позволя да се изразя с езика на Фройд.
        Като следствие от гореописаната подмяна, се явява често дискутираното напоследък приятелство между мъже и жени, чийто фундамент е тъкмо във ,,възвишеното"" духовно-душевно общуване, изчистено откъм каквито и да е сексуално-телесни намерения на общуващите. В случая най-първичният мотив за сексуално въздържание е ясен: никой не чука приятеля си, освен ако не е гей, естествено. Какво пречи обаче тя да изчука приятеля си или той - приятелката си, стига, разбира се, да си импонират и като сексуални обекти, а не само като личности. Нима при сексуално общуващите приятелските чувства са изцяло ампутирани?! Тук вече бива изтъкван другият мотив - користта. С други думи, приятелството е лишено от корист, докато при любовта/секса/ има ,,вземане-даване"". Изводът - чистото, възвишено приятелство не следва да се опорочава и принизява с любовния ,,алъш-вериш"". Добре, но си струва да се замислим дали така възхваляваното безкористно приятелство е винаги гарантирано двупосочно? Ето, не кой да е, а Лермонтов, напр., счита, че подобно приятелство е просто мит, но това е друга тема. По-важното е друго: често подобни мотиви/ не винаги, естествено/ служат за културно отклоняване на отправена най-вече към жените покана за секс. Тук отказът за секс не означава ,,зачеркване"" на пола, а чисто и просто невъзприемане на отправилия поканата, в качеството му на сексуален партньор. Сексуалната конвергенция е факт, когато взаимно привличащи се сексуално мъже и жени затварят изцяло ,,приятелството"" си, в рамките на виртуала.
      Еволюцията на подобен тип разнополово приятелство бе подробно описана в нета с всичките ,,за"", когато липсва сексуален апетит, и ,,против"", когато ,,апетитът"" е налице в един от половете. В последният вариант приятелството се превръща в проблем, особено ако страстта е съпътствувана и от ,,копнежа"". Тогава или приятелството, или любовта, т.е. едно от двете, следва да бъде пожертвано. Мога само да добавя, че има и такъв тип мъже, които просто не правят разлика между любовта и приятелството в отношенията с избраницата си. За тях любимата е и приятелка, даже приятелството за тях е необходимо условие за едни по-сериозни любовни отношения с жените. Това съвпадение на приятелство и любов е най-ползотворно, най-ценно в междуполовото общуване, но за жалост рядко се случва, тъй като жените обикновено са склонни да разграничават рязко едното от другото. И тук именно е налице странният парадокс: пред-раз-положените към сексуално общуване той и тя, предвид половото си различие, встъпват в присъщото за еднополовото общуване приятелство.Така или иначе, сексуално неангажираното приятелство между половете е израз на сексуалната конвергенция.
      Горепосочените нови реалности предполагат преоценка на самата сексуална конституция на половете. В този ред на мисли, все повече и повече в представите на мъжа жената вече не е ,,слабият"" пол, а агресивният, настъпателен, ,,еманципиран"" партньор. За жената пък мъжът далеч не е ,,силният"" пол, а изнеженият ,,женчо"", ,,маминото синче"". Все повече и повече мъжът и жената са равноценни, равнозначни, с изравнени възможности и най-важното - самодостатъчни. 
       Изниква въпросът: е ли в състояние наблюдаваната сексуална конвергенция да размие впоследствие разликата между половете? Уеднаквяването на много от характеристиките на половете не подсказва ли тъкмо това? Не смея да гадая какво предстои занапред.  Поне засега считам, че такава опасност няма - нека не забравяме, че редом с новите тенденции за унифициране съжитествува съхранена и волята за различимост между половете. По-скоро конвергенцията е знак за настъпилата качествена промяна в отношенията между половете, която следва да бъде анализирана критически и оценена, с оглед на своите минуси и плюсове.
        Кои са минусите? Усетил своята самодостатъчност, ти вече живееш със съзнанието, че можеш без другия пол, че той вече не ти е нужен. Затваряш се в себе си, дистанцираш се от другия и настъпва отчуждението. Превръщаш се в егоист, издигнал непробиваема стена, ограждаща те от егото на другия до теб.
       Към демотивация, отчуждение и разочарование водят и сменените ,,роли"" между половете: силната, самоуверена, преуспяла жена няма нужда от ,,мамини синчета""; мъжът пък с ужас осъзнава, че жените са много по-пробивни и агресивни от него и че неговото ,,рамо"" е абсолютно безпредметно.
       Нерядко конвергенцията е причина за задействане на двойнствения морал, плод на хибрида между традицията и новите тенденции. Често той покълва върху нездравата почва на връзките, белязани не от съ-чинението, а от под-чинението, т.е. когато самодостатъчността не е взаимна и единият от партньорите е зависим в една или друга степен от другия. Напр., когато се застъпват за правата си, жените впрягат ,,еманципацията"" и конвергенцията, но опре ли до задълженията, те  се обръщат към традицията, напомняйки на мъжа, че той е ,,силният"" пол, ,,стълбът"", отговорен за сигурността; мъжете пък  с охота ,,предоставят"" на жените инициативата, но стане ли дума за правата им, не забравят да напомнят кой е ,,главата"", ,,стълбът"".
        Кои са плюсовете на конвергенцията? Най-важният плюс е, че двата пола осъзнават своята самодостатъчност и равноценност. Това е главното условие за една нормална, хармонична връзка между половете. Успешното навлизане на жената в ,,мъжката"" територия й помага за нейната самоувереност и я освобождава от куп ненужни, вредни предразсъдъци. В ,,женската"" територия пък мъжът осъзнава, че няма по-важно и по-маловажно - и ,,носенето на пари"", и грижата за дома и децата, напр., са еднакво важни.Най-общо казано, конвергенцията дава възможност за по-доброто взаимоопознаване и разбирателство между половете. В това, според мен, е главната й ценност, защото: аз мога без теб и ти можеш без мен, но заедно ще ни бъде хем по-лесно, хем по-интересно!
        Накрая, поздрав за всички с това свежо парче на Алън Холдсуърд!
         
          


Гласувай:
1
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. guinness - поздрав и за теб
21.10.2008 20:31

http://www.youtube.com/watch?v=_VLuR7nly0I
цитирай
2. ciele - конвергенция...
22.10.2008 08:37
"..Вместо да притихна в плен,
разсъбличам се..,
извън правилата.
И в ролята на изкусител
отнемам радостта,
да си победител..." ;) :))))
цитирай
3. lion1234 - quinness,
22.10.2008 09:46
Приятно ме изненада с това великолепно трио! Свирят толкова прочувствено! Благодаря ти! Радвам се, че в твое лице откривам един сериозен почитател на джаза!
Поздрави!
цитирай
4. lion1234 - Ах,
22.10.2008 09:59
какъв ярък поетичен израз на конвергенцията!
ciele, предавам се!!!
Поздрави!
цитирай
5. ciele - lion1234 ,приемам го
22.10.2008 10:19
като закачка-"предаването"или отстъплението,в противен случай би ме възмутило!!;) с усмивка за теб!
цитирай
6. lion1234 - Никакви ,,възмущения''!
22.10.2008 10:28
Само усмивки!
Приятен ден!
цитирай
7. guinness - e.s.t.
22.10.2008 12:24
наистина са прочувствени :) за съжаление пианистът напусна тази земя преди няколко месеца. остават, обаче, невероятните им записи.
цитирай
8. maistorica - С четенето на постинга ти стигнах до
22.10.2008 13:15
кохезия на информационен секс - т.е. до информационна конвергенция... Обърках се тотално:-))) проблема на четящия?!

Поздрави за теб и Еволюцията на разнополовото приятелство, което наистина го има в най-добрите му форми.
http://www.youtube.com/watch?v=ayb6CFQQ5Ko
цитирай
9. lion1234 - Да,
22.10.2008 18:40
много жалко, guiness! Такъв многообещаващ талант да си отиде без време! Добре, че приятната им мека, елегантна музика остава да ни гали ухото!
цитирай
10. lion1234 - Хич не си...
22.10.2008 19:38
се объркал, maistorica! Даа, май все повече и повече отиваме към ,,информационния секс'', ,,информационната любов'', въобще ставаме едни ,,добре информирани граждани''!
Дано поне разнополовото приятелство остане наистина разно-полово и дано не се затвори само в ,,информацията'' и виртуала, а да бъде съ-пътствувано от реалния, живия контакт. Само така приятелството ще бъде живо и ще има бъдеще!
Благодаря ти за великолепния поздрав с незабравимата Ела! Ей, много джазфенове май се заформихме!
Поздрави!
цитирай
11. rumyrayk - радвам се да те чета отново,
23.10.2008 16:46
и то такава пре-любопитна тема:)
Освен роман, сигурна съм, че и философски труд можеш да напишеш, при това много успешен:) Душеведки си подходил към темата;)Парчето е много свежарско, наистина.
Поздрави и прегръдки!
цитирай
12. lion1234 - Привет Руми,
23.10.2008 18:18
Драго ми е, че тази интересна, но твърде сложна тема те е заинтригувала!
Явно с тебе си падаме колеги - душеведи/ не душевАди, да подчертая/ - парчето и клипът на ,,розовия флуид'' още е пред очите ми! Парчето на Алън наистина е яко!
Ей, какви са тия твои сетива, направо да вземеш да пуснеш един фиш - моята ,,Онтология на любовта'' е вече готова! Ето, принуди ме да издам тайната, г-жо Екстрасенс!
Прегръдки и от мен, пре-скъпа моя приятелко!
цитирай
13. mkalpakchiew - Сексуална конвергенция е истинска на сегашния етап,
25.10.2008 17:11
но в случая: "между мъже и жени, чийто фундамент е тъкмо във ,,възвишеното'' духовно-душевно общуване, изчистено откъм каквито и да е сексуално-телесни намерения на общуващите" идва и един момент, когато разбираш, че толкова харесваш приятелката, че не можеш с лека ръка да ампутираш чувството. То те завладява и преминава и в допълващо и чисто сексуално и страстно сливане.
Оказва се, че се допълват напълно и гарантирано двупосочно, защото са осъзнали своята самодостатъчност, равноценност и не правят опити да променят другия!
Дадената свобода те променя незабелязано, защото обичаш и зачиташ партньора-приятел, без да си обременен да вземаш решения под натиск.
Нещо май и аз не го изразих както трябва. Поздрави за интересната тема!
цитирай
14. lion1234 - Напротив приятелю,
25.10.2008 20:07
Много добре и точно се изрази: любовта желая и копнежа, и страстта едновременно. Сливането на ,,духовно-душевното'' и ,,сексуално-телесното'' е знак за пълноценно осъществената любов! Всяка редукция/ свиване/ на любовта до ,,копнежа'' или до ,,страстта'' е знак за непълноценност и е плод на разминаване между партньорите по линия на същите тези ,,копнеж'' и ,,страст'' или по линия на приятелството и любовта. Тъкмо тази ,,двупосочност'', това единство на ,,копнеж'' и ,,страст'' е залегнало в основата на моята ..Онтология на любовта''!
Поздрави и на теб за чудесния задълбочен коментар!
цитирай
15. анонимен - mHghoLEUv
25.05.2011 01:07
Never seen a bteter post! ICOCBW
цитирай
16. анонимен - FBysiNJCJjTcF
25.05.2011 15:17
Wow, your post makes mine look fbelee. More power to you!
цитирай
17. анонимен - EWsttUMGXOrl
25.05.2011 15:21
aanyoa <a href="http://kcdxnunymhii.com/">kcdxnunymhii</a>
цитирай
18. анонимен - mNvPqmVeScoOOmGpd
25.05.2011 17:19
Now thatВ’s sbtlue! Great to hear from you.
цитирай
19. анонимен - IdSpxCdfmZfvocQahs
25.05.2011 19:22
1hK56Z , [url=http://lywdsulytwtf.com/]lywdsulytwtf[/url], [link=http://vtokmawzrlpq.com/]vtokmawzrlpq[/link], http://gpymanrdivlr.com/
цитирай
20. анонимен - WjKiRgOKReahE
25.05.2011 19:26
I thank you hmulby for sharing your wisdom JJWY
цитирай
21. анонимен - KuBjCfkLaG
25.05.2011 20:40
Wow, your post makes mine look feblee. More power to you!
цитирай
22. анонимен - QmJkRKznpGOJTVMnfDr
25.05.2011 20:40
Thakns for the insight. It brings light into the dark!
цитирай
23. анонимен - qjTbUwbKFdsZ
25.05.2011 22:31
Thanks for sahrnig. What a pleasure to read!
цитирай
24. анонимен - sWoXTQyKrOBuaNP
26.05.2011 13:16
pQiAQE <a href="http://hfxjlmuwyufj.com/">hfxjlmuwyufj</a>
цитирай
25. анонимен - NgQcDhiPguBylXo
26.05.2011 13:17
CHd1u3 <a href="http://ithkrsjmzskg.com/">ithkrsjmzskg</a>
цитирай
26. анонимен - YgmjntMAxWdT
26.05.2011 13:45
UuByUV <a href="http://rjfrctmpphve.com/">rjfrctmpphve</a>
цитирай
27. анонимен - GxyheFtUZYGLKJWCm
26.05.2011 13:49
dZCpxU <a href="http://kdmhnvlzjdhl.com/">kdmhnvlzjdhl</a>
цитирай
28. анонимен - gZpiWeSnEfhjBC
26.05.2011 20:04
LSpiBT , [url=http://lchvtchirrmy.com/]lchvtchirrmy[/url], [link=http://cxrzbsxnajmt.com/]cxrzbsxnajmt[/link], http://qwoyyqvftuzf.com/
цитирай
29. анонимен - seSuCmBBl
26.05.2011 20:34
Vbbgw7 , [url=http://lkshrwxehhzl.com/]lkshrwxehhzl[/url], [link=http://xuwvmginumkh.com/]xuwvmginumkh[/link], http://ctfueeorijhx.com/
цитирай
30. анонимен - wuIYvfvPTTnoIkZeyJU
28.05.2011 17:02
zLdagw <a href="http://kqoxghyyophb.com/">kqoxghyyophb</a>
цитирай
31. анонимен - qpbacMnNO
28.05.2011 18:07
qMrQey <a href="http://evyflctpbljg.com/">evyflctpbljg</a>
цитирай
32. анонимен - ovLBICmIhiAEIVxvts
28.05.2011 18:12
bT6CGv <a href="http://phryxurrqyvf.com/">phryxurrqyvf</a>
цитирай
33. анонимен - EmgfvNrhgPbzScWuQh
28.05.2011 18:33
imP84L <a href="http://webiyqmojfut.com/">webiyqmojfut</a>
цитирай
34. анонимен - ZFPDMEUpvLwnOazbv
28.05.2011 19:02
ppomJN <a href="http://irgzljtojakj.com/">irgzljtojakj</a>
цитирай
35. анонимен - bAeTfmLQGfWHsOlofPh
31.05.2011 20:31
XHuKAF , [url=http://nyrxddythtvo.com/]nyrxddythtvo[/url], [link=http://lffzsoyqjbfh.com/]lffzsoyqjbfh[/link], http://lmghihjoohyv.com/
цитирай
36. анонимен - KDlkNWmYfDMTiiC
01.06.2011 12:49
lLVvWP , [url=http://keajqtubzpft.com/]keajqtubzpft[/url], [link=http://eyjvemajcrbb.com/]eyjvemajcrbb[/link], http://zjuunxkpvmey.com/
цитирай
37. анонимен - inFKKyGK
01.06.2011 12:54
wPmPTv , [url=http://juirfrwvzinq.com/]juirfrwvzinq[/url], [link=http://rssfsgmzllvs.com/]rssfsgmzllvs[/link], http://dmeowymllgvo.com/
цитирай
38. анонимен - wUtNJfset
01.06.2011 13:27
urBUJ6 , [url=http://rvebjhgmolvr.com/]rvebjhgmolvr[/url], [link=http://vglhuhlbxqzh.com/]vglhuhlbxqzh[/link], http://tmagikhlhxzf.com/
цитирай
39. анонимен - gQBdiCMIbAiZ
01.06.2011 13:45
SB81P0 , [url=http://vbojvrsqrhia.com/]vbojvrsqrhia[/url], [link=http://xryfwjehnpxd.com/]xryfwjehnpxd[/link], http://ltkjstupcqfq.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lion1234
Категория: Други
Прочетен: 1282045
Постинги: 169
Коментари: 2906
Гласове: 24952
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930