Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2008 14:20 - Онтология на любовта - 3
Автор: lion1234 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6947 Коментари: 26 Гласове:
1

                                                                    ЛЮБОВТА В ЕКЗИСТЕНЦИАЛНИЯ

                                                                                           РЕГИОН


       Ако ,,всекидневникът""/ човека на всекидневието/ преживява несподелената любов като ненавист, а съзерцателят - като тъга, то пограничникът/ екзистенциалистът/ я преживява в по-добрия случай като драма, а в по-лошия - като трагедия. Поради самата си природа, той  се влюбва ,,до уши"", силно, страстно. По тази причина неосъществената във всекидневието любов той възприема ни повече, ни по-малко като непростим, фатален провал. По своята сила любовта му би могла да бъде оприличена на тази към жена, в която се съмняваме. ,,Залепването"" му за любимата е толкова здраво, че при последвалата негативна раз-връзка целият свят пред очите му буквално рухва и той неминуемо се озовава пред добре познатата ни нихилистическа перспектива: ,,Всичко е изгубено, вече нищо няма смисъл!"". В това особено състояние между останалото зад гърба Всичко и изправилото се пред очите му Нищо пограничникът изведнъж бива въвлечен в непрогледната тъма  на абсолютната неразличимост, при която любов, живот, съзнание, смисъл, ценност, битие, т.е. Всичкото се разтваря без остатък в... Нищото. В този ред на мисли, това е регионът, в който най-ярко се откроява дълбокия трагизъм на любовта, белязан от споменатите вече както вътрешни, така и външни причини. Нека ги припомним накратко.
     Във вътрешен план трагизмът на любовта се корени в това, че бидейки като същност воля за о-всичко-стяване, тя бива осъдена от вечно неудовлетворената Воля на постоянен Недостиг при прехода си в действителността, в качеството си на съществуване. Ако неосъществената любов е жертва на разминаването между копнежа и страстта, то осъществената любов пък бива настигната от крайността на битието си. В първия случай липсва съгласието, във втория - времето.
      Външните причини за трагизма на любовта се предопределят от срещата на последната със социума, морала и религията, анатемосващи нейния фундамент - страстта и редуциращи я на практика  до двете й безполови форми - ,,възходящата""/ платоническата, любовта към Бога/ и ,,низходящата""/ любовта-милосърдие, алтруизма и пр./.
     След като проследихме основните проявления на любовта в гореспоменатите три битийни региона, нека накратко обобщим ключовите моменти на тези й проявления и след това окончателно да очертаем нейната онтоструктура.
      Във всекидневието действителната любов се осъществява и се превръща във факт. Тази фактичност намира израз в пълноценно осъществената любов, където копнежът е доведен до естествения си завършек - страстта или в частично осъществената любов, свита в рамките на голата страст. Само и единствено в този регион е възможна т.нар. ,,споделена"", щастлива любов. Неосъществената/ ,,несподелена""/ любов тук еволюира в своята противоположност - ненавистта.
      Във фенорегиона/ виртуалния свят/ осъществената в действителността любов се връща във вид на красив спомен. Тук и само тук е мястото, където любовта бива конституирана като ценност и висш смисъл. Несподелената любов, от своя страна или бива ,,притъпена"" в спомена, или отмира в забравата, но е възможна и еволюцията й по посока на междуполовото приятелство или на осъществилата се впоследствие обич.
      Екзистенциалният регион е територията, в която любовта се проявява като трагедия. Тук осъществяването на любовта е абсолютно изключено. Самата неосъществена любов пък се преживява като непростим, фатален провал.
      И така, след всичко казано дотук, вече можем окончателно да очертаем онтоструктурата на любовта: нейното битие включва същност, изразяваща се във волята за о-всичко-стяване, и съществуване, в което тя се проявява като фактическо осъществяване/ всекидневен регион/, ценност/ фенорегион/ или трагедия/ екзистенциален регион/.

                                                                                       Край
     
      
      Тагове:   Онтология,


Гласувай:
1
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. lyudmilstefanov - Поздравления за тази онтология
30.10.2008 18:45
Начинът ти на изразяване ми е много близък още от студентвото. И никак не ми е чудно: били сме студенти едновременно.
И още нещо по повод Нищото, което застава пред очите на пограничника, за сметка на отпадналото зад гърба му Всичко. Един тибетски учител казва: "Два са най-страшните ти врагове: вкопчването и това, в което си се вкопчил". Ето защо пограничникът превръща "любимия" в свой враг №1.
цитирай
2. lion1234 - Благодаря ти...
30.10.2008 19:29
за високата оценка! Радвам се, че имаме сходен начин на изразяване!
Приятно ме изненада с оригиналната мисъл на тибетския учител!
цитирай
3. rumyrayk - когато излезе книгата,
30.10.2008 19:55
искам автограф!:)
Ще прочета по-подробно по-късно, май френд, сега само наминах да ти кажа "здравей"!
цитирай
4. lion1234 - Привет мила дружке,
31.10.2008 10:57
Радвам се, че се отби, макар и за малко! Тези дни, както виждаш, доста се ,,поразшетох'', но днес съм вече free и ще се поразходя из новите ти поетико-естетически ,,владения'', още повече че си представила една вълшебна поетична ,,онтология на любовта'', която не мога да оставя без внимание!
Не си падам много по автографите, но щом е за теб - дадено!
Поздрави и очаквай гости!
цитирай
5. anastasiia - Дълбок разрез
31.10.2008 11:35
си направил...в тази всеобхватност - Любовта! Поздравявам те!...Първите две части ги прегледах по-бегло, но тази, третата част прочетох задълбочено...и то няколко пъти. Страхотен си, Джош! Накара ме да замисля...Осъществена, неосъществена любов...Осъществяване-ценност-трагедия!...
Дори за миг си помислих, че в неосъществената любов има нещо много магично - чувствената ни енергия остава да трепти като копнеж...
Много ми хареса думата "о-всичко-стяване"!
Поздравявам те искрено!
И не може да не ти се усмихна, нали знаеш?:)))
цитирай
6. lion1234 - Привет Ася,
31.10.2008 14:36
Приятно съм впечатлен от сериозната ти оценка! Благодарско!
Казват, че несподелената/,,неосъществената''/ любов била по-ценна, по-скъпа от споделената - така е, но волята за ,,о-всичко-стяване'' желае и осъществяването, защото, за добро или зло, освен душа, имаме и тяло.
Усмивки + слънце и от мен!
цитирай
7. rumyrayk - мдаа,
06.11.2008 13:20
страхотно разшетване си спретнал, спор няма, а на любовта си нарисувал едно съвсем различно, прекрасно лице! Текстовете ти наистина не са за едноминутен поглед, човек трябва да се съсредоточи, да вникне и осмисли дълбочината на думите ...А думите те обичат, Джош:)
Благодаря ти за поздравите и подкрепата, до скоро, май френд, прегръдки.
цитирай
8. lion1234 - Удоволствие бе за мен...
06.11.2008 16:19
да споделя радостта ти от сбъдването на една твоя отколешна мечта, откриваща пред теб невероятни възможности за творчесто на новото ти поприще!
Това си е един наистина тържествен момент, Руми!
Драго ми е, че зад палавата и непослушна, общо взето, любов, си съумяла да съзреш ,,прекрасното й лице''! Не мога да не призная, че думите ми ,,удариха'' едно солидно рамо, предвид сложността на темата, но същевременно залагах и на вас, читателите, на богатия ви вътрешен опит, на сериозния ви задълбочен прочит!
Мерси за ласкавия ти отзив, скъпа приятелко!
Прегръдки и успех в овладяването на новите творчески хоризонти!
цитирай
9. анонимен - Зависимостта, според мен "...
24.01.2009 15:56
Зависимостта ,според мен "залепването за любимата"- е нещо вредно,любовта е свобода,затова човек трябва първо "да се отлепи,да застане до любимата, за да я вижда".!!За мен любовта е състояние ня съзнанието,и духовна връзка между двама,тогава никакви препятствия не могат да я разрушат."Всичко-осъществяването " и усещането за пълноценност е в способността да обичаш без условия,да приемеш недостатъците на хората ,да ги приемеш такива каквито са , така никога не можеш да бъдеш наранен!Човек трябва да се научи да вижда във всичко красотата,да се зарежда с положителна енергия,за да може да изпитва състояние на любов!Това което казвате е така ,защото съзнанието е такова !Успех! Беше ми интересно! Надежда
цитирай
10. lion1234 - Привет, Надежда!
24.01.2009 18:23
Напълно споделям казаното от Вас по повод ,,залепването'' и безусловната свобода на любовта.
Съгласен съм и с тезата, че като ,,състояние на съзнанието'', духовната връзка между двама е безпроблемна. Проблемите настъпват, когато любовта излезе вън от съзнанието - във всекидневието, защото там се намесва вече и зовът на тялото. Заговори ли обаче и езикът на тялото и между двамата започват разминаванията!
За жалост, не можем да зачеркнем тялото и страстта, защото самата любов ги изисква, в качеството си на о-всичко-стяване и о-същестявяване на о-всичко-стените дух,душа и тяло. Любовта не може да се лиши от тялото, защото Произволът не би й посволил!
Вие можете да затворите любовта в съзнанието като състояние, като ,,духовна връзка'' с любимия, но зовът на тялото ще заяви своето присъствие и Вие по един или друг начин ще му угодите, без значение дали ще го наречете ,,страст'', ,,секс'', ,,нагон'', без значение дали ще го признаете за съ-ставка на любовния произвол или не. Преходът от ,,състояние'' към ,,действие'' е неминуем - и в това е Произволът, в тази екстатика, в тази вариативност!
Да обичаш без условия и ВЪН от съзнанието - ето тук е разковничето!
Благодаря Ви за проницателния коментар! Желая ви едно пълноценно любовно о-съществяване!
цитирай
11. анонимен - Благодаря Ви за пожеланието!Аз не ...
25.01.2009 09:44
Благодаря Ви за пожеланието!Аз не изключвам секса, като действителен завършек на състоянието любов.Съвсем естествено е.Факт е ,че разминаването в тази област е причина за много раздели.Между дух душа и тяло има неразривна връзка и когато между телата нещо не върви,то причината е някъде в душите и на двамата.там е разминаването.Иначе аз познавам съпруга ми от 22 години ,женени сме , живеем си щастливо,преминали сме какви ли не изпитания, включително мизерия и глад!Мисля си ,че по-подходящ от него няма,въпреки,че сме пълна противоположност като характери.Защото той ме допълва ,и най-важното е,че никога не се предаде пред трудностите,винаги ми е вдъхвал надежда и е вярвал в себе си! И като се замисля, че живота е един миг , нямам време да мрънкам и да критикувам.Гледам да се радвам на мига!Хубав и пълноценен ,любовно осъществен ден Ви желая!И много надежда от мен Надежда!
цитирай
12. lion1234 - Радвам се,
25.01.2009 13:18
че сте случили на съпруг и на щастливо семейство!
Мерси за отправената надежда, Надежда!
Приятен ден Ви желая!
цитирай
13. анонимен - gcJbDDCSV
25.05.2011 04:21
I'm impressed! You've managed the alosmt impossible.
цитирай
14. анонимен - NyLnNgBItQpwBoD
25.05.2011 08:08
That's really thnkiing out of the box. Thanks!
цитирай
15. анонимен - JKUeISbycsuRmW
25.05.2011 15:28
Me7acW <a href="http://kgejssgdauxv.com/">kgejssgdauxv</a>
цитирай
16. анонимен - rxFltEoCicE
25.05.2011 15:34
Ix6A23 <a href="http://ywuftzuerhyz.com/">ywuftzuerhyz</a>
цитирай
17. анонимен - mmRpgLkBPVWtuW
25.05.2011 19:00
No more s***. All posts of this qalutiy from now on
цитирай
18. анонимен - dbKQcHvfOaato
26.05.2011 13:30
sOP1Ld <a href="http://hkapahtwieoq.com/">hkapahtwieoq</a>
цитирай
19. анонимен - DjqlIIxI
26.05.2011 19:01
TFRsjv , [url=http://srbrtwfchilp.com/]srbrtwfchilp[/url], [link=http://npuvuhikyisv.com/]npuvuhikyisv[/link], http://xxihiqxoemri.com/
цитирай
20. анонимен - evpUdQAE
26.05.2011 19:07
lj9iHm , [url=http://ykrevpefuqbj.com/]ykrevpefuqbj[/url], [link=http://lnxdbvflkocx.com/]lnxdbvflkocx[/link], http://dwgguifphisd.com/
цитирай
21. анонимен - qySPfBEQha
28.05.2011 16:59
wVWf1e <a href="http://qrbsmfkkragz.com/">qrbsmfkkragz</a>
цитирай
22. анонимен - rYPwoTzGycb
28.05.2011 18:39
NLap1L <a href="http://okotbcczfnol.com/">okotbcczfnol</a>
цитирай
23. анонимен - AGNhLkmOewjSs
31.05.2011 19:26
7FLw61 , [url=http://utzdftzlevrr.com/]utzdftzlevrr[/url], [link=http://adxfyblltafz.com/]adxfyblltafz[/link], http://qujiulcyodkk.com/
цитирай
24. анонимен - WsPXseIBMzcqDsbUy
31.05.2011 20:11
J5SWoR , [url=http://mgwnlhlkxwqg.com/]mgwnlhlkxwqg[/url], [link=http://kythwieexzxy.com/]kythwieexzxy[/link], http://yfcgabxcchnq.com/
цитирай
25. анонимен - TREfMpIe
01.06.2011 13:10
14Bhhh , [url=http://hpsnpmpgqgnt.com/]hpsnpmpgqgnt[/url], [link=http://uzxtgkoghwnl.com/]uzxtgkoghwnl[/link], http://xjhmfydgmxha.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lion1234
Категория: Други
Прочетен: 1282069
Постинги: 169
Коментари: 2906
Гласове: 24952
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930